image
Sursa foto: jurnal.md

Dosarul finanțării ilegale: Conversația lui Șor cu Adrian Culai; Timp de 5 luni fugarul a crezut că a mai cumpărat un partid

Centrul Național Anticorupție a prezentat o secvență audio, înregistrată în cadrul investigațiilor privind finanțarea ilegală a partidelor politice, care conține o parte din discuția purtată la 6 august, curent, de Ilan Șor și o altă persoană, pe numele Adrian, prin aplicația de comunicare BRIA.

Înregistrarea audio relevă încercarea fugarului Ilan Șor de a se asigura cu noi partide politice la Chișinău, finanțate din afară, pe care le-ar antrena la următoarele alegeri. În cazul dat este vorba de ALDE (Alinața Democraților și Liberalilor pentru Europa), condus de fosta deputată Arina Spătaru. Astăzi în cadrul unei conferințe de presă Arina Spătaru a dezvălui că a lucrat alături de procurorii anticorupție sub acoperire în dosarul finanțării ilegale a partidelor politice de către Ilan Șor. Fugarul a crezut timp de cinci luni că ALDE și liderul acestuia îi aparțin. Aceasta este prima discuție din dosar.

Șor: „Încă nu am avut proiecte în care cineva ar fi rămas nemulțumit”

„Eu încă nu am avut proiecte, în care cineva ar fi rămas nemulțumit, nu cred să fiți voi primii. Haideți să facem un buget. Adrian mi-a dat bugetul de care aveți nevoie pentru campanie. Vorbiți mâine cu doamna Arina să vă dea bugetul ei, cât îi trebuie și, înainte, mergem, fără nicio problemă”, menționează Șor

Interlocutorul său îl informează că în baza primului raport finanicar nu i-au fost alocate toate sursele cerute și că trebuie să achite salariile oamenilor. Ilan Șor îl asigură că le va primi a doua zi.

„Prima oară ne-ați dat 120 700, a doua oară 50.... V-am spus în primul raport cât avem nevoie pentru staff pentru un an. Trebuie să o adăugăm și pe Arina acolo. este vorba de 336...”, i se adresează interlocutorul.

Șor cere să mai fie făcut un buget special, unde să fie adăugate și cheltuielile „pentru Arina” (Arina Spătaru n. r.).

Întrega înregistrare are loc în limba rusă și poate fi audiată mai jos.

s

Arina Spătaru, președinta Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa, a organizat o conferință de presă în cadrul căreia a oferit detalii despre modul cum a participat sub acoperire la investigația procurorilor anticorupție privind finanțarea ilegală a partidelor politice de către grupul infracțional Șor.

„Conștientizam riscul la care mă expuneam. Nu vă puteți închipui obrăznicia și impertinența lui Șor, care îl trimitea pe Alexandr Nesterovschi acasă, la muncă, prin supermarket, la telefon cu lingușeli, manipulări doar pentru ca să mă cumpere ca la piață și să mă facă parte a jocurilor murdare ale Kremlinului”, a spus fosta deputată.

Potrivit ei, timp de 5 luni, Șor credea că Arina Spătaru a fost cumpărată pe banii lui, credea că ALDE este făcut la indicațiile lui și că Adrian Culai lucrează pentru el.

„Dar nu toți oamenii sunt de vânzare. Am înțeles că unor deputați PAS le era greață de această investigație. Măi băieți, asta e fața adevărată a politicii moldovenești, asta e realitatea din 2021, de când ați venit voi la guvernare și până astăzi. Da - mie tot mi-a fost greață, dar am riscat, am suflecat mânecile și m-am apucat de piept cu gruparea lui Șor”, a spus președinta ALDE

Arina Spătuaru a mai adăugat că din banii murdari ai lui Șor deja s-a început o campanie murdară împotriva parcursului european al RM. I-a fost frică și conștientiza riscurile, inclusiv pentru apropiții săi

„Am fost vizitată neanunțat și acasă, la locul de muncă, în magazine și oriunde reușea să mă abordeze Nesterovschi. Pe de altă parte, conștientizăm că mulți alți politicieni sunt, la fel supuși acelorași metode de recrutare. Dar noi știm că, din păcate, politica noastră duce lipsă de integritate și de curaj”

După denunțul Arinei Spătaru din aprilie 2023, în care informa autoritățile că Alexandr Nesterovschi vrea să o cumpere pentru Șor, procurorul a autorizat prima investigație – mai exact s-a documentat prima discuție, cea de mai sus, cu Ilan Șor prin aplicația BRIA.

Nu au existat scurgeri din dosar

Arina Spătaru a avut o întrevedere și cu șefa PA, Veronica Dragalincu care a convenit continuarea operațiunii pe un termen mai lung.

„Astfel s-a realizat, probabil, unica investigație la nivel înalt din istoria Republicii Moldova, unde nu au existat scurgeri. Pentru că s-a lucrat la direct cu șefa procuraturii anticorupție și doar o mână de oameni știau despre această operațiune”, a mai spus Arina Spătaru.

Datorită acestei operațiuni, Șor a fost localizat la adresa lui reală din Cezareea și locuința sa luxoasă a apărut în investigațiile din presa israeliană de la începutul lunii august. 

Arina Spătaru a mai relevat că partidul proeuropean, care urma să fie preluat de Șor, la care s-au referit procurorii în raportul lor din parlament este Partidul Liga Orașelor și Comunelor, în care Mihail Bagas, prietenul lui Șor din copilărie, trebuia să preia conducerea.

Toți banii trimiși de Șor au fost documentați și contabilizați de către organele de urmărire penală. Nici un leu din banii dați de Șor în cadrul acestei operațiuni nu au fost folosiți pentru finanțarea partidului ALDE.

Mai mult, Ilan Șor, în conversații directe, i-a confirmat suportul de care beneficiază, din partea Federației Ruse și rolul său direct în deturnarea vectorului proeuropean al Republicii Moldova.

Pericolul generat de acesta rămâne, societatea trebuie să fie vigilentă și această investigație trebuie să aibă finalitate și cei vinovați trebuie să ajungă  în pușcărie, a conchis fosta deputată.

Noutăţile partenerilor

comentarii: