image
Sursa foto: SpaceX

SpaceX lansează Crew Dragon, prima misiune privată cu doi oameni la bord: Succesul va întări colaborarea cu NASA

SpaceX lansează Crew Dragon, miercuri, prima navă cu astronauți la bord. Compania fondată de geniul din spatele Tesla, Elon Musk, a mai trimis pe orbită și alte vehicule spațiale, dar niciunul cu echipaj uman până acum, arată Mediafax. Musk are în vedere și un proiect îndrăzneț, de colonizare a planetei Marte, precum și o călătorie în spațiu pe bază de bilet.

Bob Behnken şi Doug Hurley sunt primii astronauţi trimişi în spaţiu în cadrul programului SpaceX. Evenimentul de miercuri reprezintă şi o reluare a zborurilor spaţiale cu echipaj uman de pe teritorul Statelor Unite, după nouă ani în care astronauții au rămas la sol.

Meritul nu aparține însă NASA, compania guvernamentală americană de studiu a spațiului, ci SpaceX, compania privată a lui Elon Musk. Pregătirile pentru lansare încep la ora 19.15, ora României și vor putea fi urmărite în transmisiune directă online pe Nasa.gov sau YouTube. Naveta spaţială Crew Dragon va fi ridicată de la pământ de o rachetă Falcon 9 de la Centrul Spaţial Kennedy, din Florida.

Decolarea este programată la ora 23.33, ora României. Succesul așteptat al lansării unei rachete a companiei SpaceX, deţinută de Elon Musk, într-o misiune de transportare a astronauţilor pe orbita Terrei, va deschide sectorul spaţial companiilor private, comentează jurnaliștii cotidianului Financial Times, potrivit Mediafax.

NASA „închiriază” compania lui Elon Musk

Dacă lansarea spre Staţia Spaţială Internaţională va avea succes, NASA ar urma să cumpere patru locuri în următorul zbor, programat peste câteva luni, și ar fi prima dată când astronauţii companiei guvernamentale vor deveni pasageri într-un vehicul spaţial comercial.

Lansarea de acum reprezintă momentul în care sectorul privat începe să transporte oameni în spaţiu în mod „fiabil şi ieftin”, apreciază Peter Diamandis, fondatorul X Prize, proiectul prin care a avut loc primul zbor privat până la limita spaţiului cosmic acum 16 ani.

Există însă o problemă, pe care nici NASA și nici Space X nu o pot controla. Vremea și furtunile frecvente din Florida pot amâna lansarea, care are ca date de rezervă 30 și 31 mai. Compania a devenit partenerul de lansare preferat de NASA și gestionează acum aproximativ două treimi din operațiunie agenției prin contracte guvernamentale în valoare de miliarde de dolari.

SpaceX oferă, de asemenea, o opțiune de plasare a unor obiecte pe orbită, cum ar fi sateliți, care va transporta sarcini utile mai mici pe orbită în schimbul sumei de minimum un milion de dolari, potrivit vox.com. SpaceX a strâns peste 500 de milioane de dolari din finanțări externe pentru a-și dezvolta capsula Crew Dragon, programul Starship și activitățile de satelit Starlink.

Noutăţile partenerilor

comentarii: