image
Sursa foto: jurnaltv.md

R. Moldova ratează anual cel puțin 5 miliarde de lei din cauza scutirilor de taxe a agenților economici din Transnistria

Bugetul Republicii Moldova ratează anual cel puțin 5 miliarde de lei din cauza scutirilor de taxe de care beneficiază agenții economici din stânga Nistrului. Asta ar însemna de 3 ori mai mult decât bugetul pe anul 2024 al Ministerului Apărării și aproape dublu decât banii alocați pentru reparația tuturor drumurilor din Moldova, în acest an.

Și aceștia sunt doar banii ratați direct din netaxarea vamală, neaccizarea sau lipsa de TVA de care beneficiază cei de pe malul stâng al Nistrului. Pentru că efectele indirecte sunt mult mai mari. Doar cât ratează bugetul național din cauza concurenței neloiale din stânga Nistrului. Astfel, companii care ar putea produce aici, furnizând locuri de muncă și taxe în bugetul de stat, nu o fac din cauza că în stânga Nistrului se beneficiază de aceste scutiri, acolo mai existând și tarife derizorii la electricitate și gaze. Am avut, în ultimii ani, mai multe exemple de companii care au avut de suferit sau chiar au intrat în faliment din cauza concurenței neloiale din stânga Nistrului.

Dar și mai mult, bugetul național pierde din cauza contrabandei. De multe ori, mărfurile netaxate și neaccizate, ca și când importate în stânga Nistrului, ajungând de fapt să se comercializeze aici. Și asta se întâmplă cam de 20 de ani. Pierderile, directe și indirecte, sunt greu de estimat. Dar, cu siguranță, sunt de ordinul câtorva miliarde bune de euro.

De la 1 ianuarie, guvernarea de la Chișinău a făcut, în sfârșit, un mic pas pentru a mai tăia din acest paradis fiscal separatist, reintroducând taxele vamale pentru companiile de acolo. Gest ce a stârnit o isterie cronică la Tiraspol. Separatiștii amenințând inițial cu probleme pentru fermierii noștri din Dubăsari, iar apoi chiar cu mărirea tarifelor la gaze și curent pentru școlile cu predare în limba română. Și asta chiar dacă introducerea taxelor vamale înseamnă în jur de 200 de milioane de lei. Accizele și TVA-ul, care însumează miliarde de lei, nefiind deocamdată atinse.

De altfel, regimul separatist a ajuns în prezent dependent 100% de Chișinău. Și există doar datorită îngăduinței autorităților noastre. Pentru că, la cifrele menționate mai sus, se adaugă, spre exemplu, cele peste 200 de milioane de dolari pe care-i plătim anual pentru energia electrică achiziționată de acolo. Bani care, o parte merg la Moscova, iar alta rămâne pe loc, pentru a finanța regimul. În plus, peste 90% din ce produce stânga Nistrului este exportat în Uniunea Europeană sau pe piața Republicii Moldova.

Și, cu toate acestea, vedem, în continuare, astfel de acțiuni isterice și atacuri constante împotriva Chișinăului ori de câte ori se încearcă readucerea regimului separatist în câmpul legal și constituțional.

În acest context, aș aminti și că, recent, a doua figură a regimului separatist, așa-zisul ministru de externe, Vitaly Ignatiev, cetățean ucrainean, a fost acuzat de Kiev de trădare de patrie și citat pentru audieri de către SBU.

Abia aștept să văd cum va acționa Chișinăul în raport cu această principală portavoce a Kremlinului, de la Tiraspol. Cel care s-a remarcat prin cea mai agresivă retorică împotriva autorităților constituționale în ultimii ani. Ignatiev, cu care s-a întâlnit chiar astăzi Serebrian, practic este blocat la Tiraspol. Sau cel puțin așa ar trebui să fie. În condițiile în care ucrainenii așteaptă să-l aresteze, acesta poate ieși din Moldova doar prin aeroportul din Chișinău. Acolo unde, vă reamintesc, ani la rândul separatiștii au beneficiat de accesul prin sala VIP, bucurându-se uneori de privilegii chiar mai mari decât oficialii de la Chișinău.

Poate dacă, în sfârșit s-au trezit și ucrainenii în privința cetățenilor lor din stânga Nistrului, capii relelor de acolo, ar fi cazul de o cu totul altă atitudine și din partea Chișinăului. Sunt curios să văd și cum vor reacționa autoritățile noastre dacă Ucraina l-ar anunța în căutare pe Ignatiev și ar solicita extrădarea acestuia.

Cert e că actualul context geopolitic creează premize tot mai bune pentru reintegrarea țării și soluționarea acestui conflict menținut în viață de Moscova. Și-ar fi păcat să dăm cu piciorul oportunităților apărute în acest context.

Noutăţile partenerilor

comentarii: