image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Diversiunea Moscovei, pusă în aplicare? Așa numita opoziție în frunte cu partidul „Șor” anunță un nou protest duminică

La scurt timp după ce președintele Maia Sandu a oferit detalii despre pregătirea unor violențe la Chișinău, plan elaborat în laboratoarele Kremlinului, așa numita „Mișcare Națională pentru Popor” din care face parte partidul „Șor”, unii veterani ai MAI și activiști pro-ruși de la Chișinău, au anunțat o acțiune de protest pentru ziua de duminică. Aceștia cer ca Guvernul să achite integral facturile tuturor cetățenilor pentru resursele energetice consumate în lunile de iarnă.

Reprezentanții acestei mișcări au organizat o conferință de presă la care au anunțat că deja de o săptămână în corturile roșii instaurate nu doar la Chișinău, ci și în raioane, se colectează semnături „pentru a obliga Guvernul să plătească integral facturile cetățenilor la energia electrică, termică și la gazele naturale”. Au strâns deja peste 143 de mii de semnături, a declarat reprezenta PACE, partid condus de fugarul Gheorghe Cavcaliuc, Tatiana Bordeaianu.

Serghei Mișin, președintele unui partid pro-rus, „Renaștere-Возрождение”, a menționat că inițiativa ar fi susținută și de unii reprezentanți de peste hotare.

La rândul său, deputata partidului„ Șor”, Marina Tauber, a declarat că, după demisia premierului Natalia Gavrilița, „ar trebui să plece din funcție și președintele Maia Sandu”.

Printre cei care mai susțin această mișcare și au apărut la conferință, figurează Maia Laguta și juristul Mihai Petrache.

Precizăm că azi Maia Sandu a oferit detalii despre planul Federației Ruse, de a întreprinde acțiuni subversive pe teritoriul statului nostru, recepționat de Serviciul de Securitate al Ucrainei. Planul prevede implicarea unor diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, care să întreprindă acțiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici, a spus președintele.

Documentele recepționate de la partenerii ucraineni demonstrează o bună documentare a locațiilor și a aspectelor logistice pentru organizarea acestor activități subversive. Planul presupune folosirea persoanelor din afara țării pentru acțiunile cu caracter violent. La realizarea lui, autorii mizează pe mai multe forțe interne, dar în special pe grupări criminale, cum ar fi formațiunea „Șor” și toate derivatele ei, pe unii veterani, foști angajați ai forțelor de ordine și pe mai multe persoane cunoscute pentru legăturile lor cu Plahotniuc, care își doresc deturnarea parcursului european al RM și transformarea acestei regiuni într-o platformă pe care Rusia ar folosi-o în războiul împotriva Ucrainei, a declarat Maia Sandu. Președintele a precizat că instituțiile statului lucrează la prevenirea acestor provocări și țin situația sub control.

Noutăţile partenerilor

comentarii: