image
Sursa foto: RIA

Destinele preoților ruși care au condamnat războiul // Ajutați să supraviețuiască, în urma torturii la care sunt supuși

Fețele bisericești din Rusia, oprite de a săvârși cele sfinte pentru declarații anti-război și pro-Ucraina, sunt ajutate să supraviețuiască prin intermediul proiectului „Мир всем”, implementat de doi clerici, un muzician și o jurnalistă. În primele trei luni de activitate, potrivit portalului cu aceeași denumire, cei patru au colectat 17 131 de euro pentru preoții alungați de la altar, prigoniți astăzi ca și în perioada sovietică.

Grupul „Мир всем”, în română „Pace tuturor”, a fost creat la începutul lui octombrie 2023 de către preoții ruși Andrei Kordocikin și Valerian Dunin-Barkovski, poetul și interpretul Pavel Fahrtdinov, precum și jurnalista Svetlana Neplih-Tomas.

Andrei Kordocikin a fost parohul unei biserici ruse din Madrid. El a condamnat războiul de la bun început și a refuzat să se roage pentru Rusia și armata sa, declarând că patria sa a devenit un stat fascist. La începutul anului trecut, printr-o rezoluție a Patriarhului Kirill, el a fost oprit de a sluji cele sfinte, iar ulterior s-a retras din parohie. Preotul a recunoscut pentru presa ucraineană că, de fapt, a fost impus să-și dea demisia. Astăzi, el locuiește în Germania, unde slujește și Valerian Dunin-Barkovski. Acesta este specialist IT și a fost hirotonit preot cu numai câteva zile înainte de invazia rusă în Ucraina. Nici muzicianul Pavel Fahrtdinov, cofondator al trupei „Proekt HB” și membru al cvartetului „Neobardî”, nu se află în Rusia. El și-a părăsit țara, după începerea războiului ruso-ucrainean.

Fahrtdinov: „Astăzi mulți preoți, în sens direct, nu mai au ce mânca”

Membrii grupului „Мир Всем” susțin că principalul scop al acestui proiect este să ajute preoții cărora li s-a retras dreptul de a sluji sau au rămas fără parohii, fiindcă s-au pronunțat pentru pace, au refuzat să citească rugăciuni pentru victorie și să adune bani pentru armata lui Putin.

„Susținerea războiului este o lovitură severă pentru reputația Bisericii Ortodoxe Ruse, care astfel îndepărtează de la ea mulți credincioși. Dar, în același timp, există preoți conștiincioși, curajoși și devotați, care plătesc un preț mare pentru că au condamnat public războiul. Aproape 300 de preoți au semnat declarația din 1 martie 2022, prin care au cerut încetarea focului. Astăzi mulți dintre ei sunt persecutați de către structurile de stat și ierarhii bisericii. Mulți au familii numeroase, iar soțiile, copiii și părinții lor trăiesc în sărăcie. Alții au fost nevoiți să plece de acasă și rătăcesc chinuiți prin lume”, se menționează pe site-ul grupului.

„Preoții au învățat să fie preoți, mulți dintre ei nici nu pot face altceva. Slujitorii bisericii nu sunt niște extratereștri cu niște căciuli ciudate cu semnul crucii, este și preoția o profesie. De obicei, preoții au familii mari, și, rămânând acum fără întreținere, sunt nevoiți să cerșească. Astăzi mulți preoți, în sens direct, nu mai au ce mânca”, a declarat presei interpretul Pavel Fahrtdinov.

Banii pentru susținerea acestor clerici sunt colectați de la toți doritorii direct pe portalul „Мир всем”. Din lună în lună, sumele donațiilor devin mai mari, majorându-se de la 4863 de euro în octombrie la 6733 de euro în decembrie. În afară sprijinului bănesc, grupul ajută preoții să obțină vize pentru statele Uniunii Europene, deoarece unii dintre aceștia sunt nevoiți să plece în străinătate, unde muncesc la negru.

„Am repetat cu voce tare postulatul biblic: „Să nu ucizi” și pentru aceasta vor să mă bage la închisoare”

Jurnal.md a studiat cazurile mai multor preoți care au beneficiat de suportul grupului „Мир всем” și a constatat că teroarea putinistă, la care aceștia sunt supuși, se aseamănă într-adevăr cu cea stalinistă. De exemplu, după ce Patriarhul Kirill a binecuvântat războiul, preotul Nicolai Platonov din Celeabinsk a îndemnat toți oamenii conștienți și demni să plece din Rusia, subliniind că niciun război de ocupație nu poate fi numit sfânt. După ce și-a făcut public apelul, însuși Platonov și-a părăsit țara și pribegește prin lume. În prezent, se află în Muntenegru, unde a lucrat mai întâi la o brutărie, apoi la o pizzerie. Și în construcții a muncit, dar a suportat o trauma și acum este ajutat de grupul „Мир всем”. Acasă nu mai poate reveni, pentru că, pe de o parte, a fost oprit de a oficia cele sfinte, iar pe de altă parte, i-a fost deschis și un dosar penal.

„Eu, slujitorul lui Dumnezeu, doar am repetat cu voce tare postulatul biblic: „Să nu ucizi” și pentru aceasta sunt vânat și vor să mă bage la închisoare. E o nebunie! Cine sunt astăzi aliații „lumii ruse”? Niște țări păgâne, fără Dumnezeu, China și Coreea de Nord, și statele islamice ca Iran. Rusia poartă război cu un popor frate, cu un popor ortodox, dar „prietenește” cu cei care nu l-au primit pe Hristos. Astfel se înțeleg multe, dacă nu chiar totul. Noi putem declara permanent și cu mare patos că „suntem ruși și cu noi este Dumnezeu”, însă faptele arată altceva”, a specificat Platonov într-un interviu pentru „Мир всем”.

A plecat din Rusia și protoiereul Serghei Titkov din Reazan. Acesta a fost chemat la judecata bisericească în martie 2022, pentru că critica poziția Bisericii Ortodoxe Ruse (BORu) față de război și îl asemăna pe Putin cu Hitler. Înțelegând ce riscă, el a depus o cerere de eliberare din funcție pe motive de sănătate, iar după ce Kremlinul a anunțat mobilizarea, a plecat peste hotare împreună cu fiul său.

Un caz ieșit din comun este cel al ierodiaconului Macarii, un simplu călugăr care slujea în satul Krugloe Pole. Pentru că a condamnat războiul, a fost forțat să-și părăsească biserica, dar a primit binecuvântare pentru a pleca pe muntele Atos. Doar binecuvântare, nu și bani pentru călătorie. În această situație, Macarii s-a pornit pe jos și se spune că a ajuns tocmai în Turcia, de unde însă a fost deportat în Rusia. În prezent, călugărul strânge bani pentru a-și realiza visul.

Există și fețe bisericești care s-au refugiat din Rusia în Ucraina, printre care se numără și Alexandr Dombrovski, născut la Odesa, fost paroh al unei biserici din Breansk. După invazia rusă în țara sa, el s-a numărat printre cei mai vehemenți critici ai Kremlinului. În consecință, a fost chemat la eparhie și i s-a dat de înțeles că ar putea fi caterisit. Într-o zi, biserica din lemn în care slujea a luat foc, după care i s-a interzis temporar să slujească, fiind acuzat de neglijență în serviciu și declarații contra lui Putin. În urma ostilităților militare din Ucraina, nepotul său a fost ucis, iar două rude apropiate i-au fost rănite. În ianuarie 2023, i-a fost intentat un dosar penal, ceea ce l-a determinat să fugă din Rusia. Peste o lună, a aflat că urmează să fie exclus definitiv din preoție și a aderat la Biserica Ortodoxă Ucraineană.

Preoții care au rămas în Rusia sunt excluși din funcții, caterisiți și umiliți

La rândul său, egumenul Arsenii (Sokolov), savant biblic, cercetător științific principal la Școala postuniversitară a BORu și reprezentant al Patriarhului Kirill la Patriarhia Antiohiei, a rămas în Rusia. El a fost primul care a semnat scrisoarea deschisă anti-război a preoților ruși, iar pe 28 martie 2022, a scris pe o rețea de socializate: „Vai de cei care numesc războiul dintre frați drept operațiune de pace!”. La scurt timp după aceasta, și-a pierdut toate funcțiile și i-a fost interzis să fie preot în Moscova.

Soarta nu a fost mai blândă nici cu preotul Serghei Râbakov din Samara. După ce le-a spus enoriașilor să se roage pentru pace și a refuzat să citească rugăciunea pentru victorie, mai întâi i s-a golit biserica. Apoi a fost numit Iuda de către eparhia locală, care în același timp îi intimida creștini că vor primi interdicție de a ieși din țară, dacă vor mai călca în biserica sa. Mai târziu, preotul a aflat de la mitropolit că importanți ștabi de la FSB se interesează de el. A început să fie amenințat la telefon și i-a fost blocat profilul de pe o rețea socială rusească, unde avea peste două mii de abonați. Iar când a fost pus în situația să achite impozitele mai mari pentru biserică, preotul s-a simțit constrâns să-și dea demisia. Astăzi, Râbakin, tată a șase copii, face cursuri IT, căutând soluții pentru a-și întreține familia.

Alți preoți au fost umiliți la maximum. De pildă, lui Alexei Vtulov din Dubrovițî i s-a interzis să slujească și a fost trimis la altă biserică în calitate de simplu citeț, pentru că a criticat Kremlinul încă de la anexarea Crimeei. Iar părintele Ioan Kovali din Moscova a fost pur și simplu caterisit, pentru că a schimbat în „rugăciunea pentru sfânta Rusie” cuvântul „victorie” în „pace”.

Batjocura din partea statului rus nu l-a ocolit nici pe Ioan Burdin din Kostroma. Pe 6 martie 2022, înainte de Duminica Iertării, el și-a anunțat creștinii că se roagă pentru pace în Ucraina. În biserică erau vreo zece oameni, dintre care cineva l-a denunțat fără întârziere. Căci peste numai două ore, a apărut poliția, care i-a perfectat un proces-verbal pentru discreditarea forțelor armate ale Federației Ruse. A doua zi, dosarul a fost transmis în judecată și instanța l-a amendat cu 35 de mii de ruble. Mai mult, Ioan Burdin a fost îndepărtat temporar din preoție, fiind învinuit de „hulă contra bisericii”. În 2023, judecata bisericească i-a permis să redevină preot doar dacă „se va pocăi”.

Persecuții și împotriva preoților din Kazahstan și Lituania, subordonați Patriarhiei Ruse

Și preoții din Kazahstan au expediat la Moscova o scrisoare anti-război. Unul dintre semnatari, ieromonahul Iacob (Voronțov) din Almatî, a insistat totodată pentru crearea unei biserici autocefale a Kazahstanului, pentru a rupe oricărei legătură cu statul agresor. După ce i s-a dat de înțeles că ar putea fi caterisit, a fost exclus dintr-o comisie eparhială și a primit interdicție de a mai preda la seminarul teologic. A fost invitat și la comisia disciplinară, dar a refuzat să se prezinte și a anunțat public că se retrage din eparhie.

Prin situații similare trec și preoții Bisericii Ortodoxe Lituaniene (BOL) din jurisdicția BORu. Pe 17 martie 2022, la Vilnius, a avut loc adunarea eparhială, la care mitropolitul local, ÎPS Innokenti, i-a întrebat pe cei prezenți cum să procedeze în condiții de război. Preoții Vitalius Moțkus, Vitalius Dauparas și Ghintaras Sungaila au propus să nu-l mai pomenească în timpul slujbelor pe Patriarhul Kirill, iar Gheorghi Ananiev a venit cu ideea de a schimba jurisdicția mitropoliei. Însă aceste propuneri au fost respinse, cei patru clerici fiind sancționați pentru prezența activă pe rețelele sociale. Ciudat este faptul că mitropolitul, deși a emis o declarație prin care condamnă categoric războiul, peste câteva zile le-a interzis să mai slujească preoților care s-au opus agresiunii militare ruse. Mai mult, contra acestora s-a pornit o amplă campanie de denigrare. Mai târziu, cei patru au trecut la Patriarhia Constantinopolului, iar BOL i-a caterisit.

Ce îl așteaptă pe episcopul moldovean Petru (Pruteanu)?

Printre ierarhii BORu expuși pericolului de a deveni indezirabili pentru Moscova se numără și episcopul moldovean de Caffa, PS Petru (Pruteanu), vicar pentru Europa de Vest. Unele portaluri de propaganda rusești atrag atenția la faptul că el postează mesaje anti-război și îi promovează pe membrii grupului „Мир всем”.

Amintim că și protopopiatul Botanica din Chișinău, condus de preotul Pavel Borșevschi, i-a propus în noiembrie 2023 mitropolitului Vladimir să treacă sub omoforul Patriarhiei Române, însă acesta nu a avut o reacție oficială. Iar în septembrie trecut, mitropolitul i-a scris o scrisoare patriarhului Kirill, în care nota că Patriarhia Moscovei este percepută în societatea moldovenească ca un avanpost al Kremlinului și un susținător al intervenției ruse în Ucraina, fapt care poate conduce la dispariția de pe scena religioasă și socială a mitropoliei pe care o conduce.

Noutăţile partenerilor

comentarii: