image
Sursa foto: jurnal.md

PD-PSRM selectează componența CSM-ului cu încălcări grave, susțin câțiva membri ai comisiei, care au boicotat concursul

Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului selectează astăzi patru membri ai Consiliului Superior al Magistraturii. Trei membri ai comisiei, Sergiu Litvinenco, Sergiu Sârbu și Denis Ulanov, au părăsit concursul, acuzând că selectarea se mimează, fiind un concurs profund politizat, lipsit de credibilitate și nelegitim.

Deputatul PAS Sergiu Litvinenco, membru al Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului, a anunțat că nu participă la selectarea celor 4 membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

„Noi am promovat un proiect de lege, potrivit căruia desfășurarea concursului pentru selectarea celor 4 membri urmează a fi realizat nu de Comisia juridică a Parlamentului – o comisie politică, ci de o comisie independentă, constituită din experți din afara politicii. Din păcate această inițiativă nu a fost susținută”, a spus Litvinenco.

„Eu, personal, am mari dubii că majoritatea PD-PSRM dorește într-adevăr să selecteze în componența CSM-ului oameni independenți. Din această cauză, nu doresc să particip într-un proces în raport cu care am mari dubii de corectitudine și obiectivitate”, a adăugat sursa citată.

Deputatul Partidului Șor Denis Ulanov l-a susținut pe Litvinenco, menționând că colegul său a propus o metodă transparentă de desfășurare a concursului dar care nu a fost susținută de ceilalți membri ai comisiei.

„Eu declar că independența justiției se află în pericol. Se atestă o presiune foarte mare din parte președintelui comisiei, Vasile Bolea. El a impus 10 întrebări identice pentru toți candidații, tot el dictează practic candidatului cum trebuie să răspundă. Întebările sunt pregătite din timp asta se observă.

La unul din membri comisiei juridice am observat pe telefon fotografia cu buletinul îndeplinit, cu puncte pentru toți candidații, asta în timp ce abia l-am interogat pe primul candidat” a declarat Ulanov după părăsirea concursului.

Sergiu Sârbu a boicotat și el concursul

Un alt membru al comisiei, deputatul Pro Moldova Sergiu Sârbu a părisit în semn de protest concursul menționând că este un concurs profund politizat.

„Acum în parlament se dicută cadidaturile a patru membri ai CSM. Eu în calitatea mea de membru al comisiei juridice vreau să declar că în semn de protest am hotărât să părăsesc ședința, să boicotez acest concurs alături de alți colegi deputați din blocul ACUM și alți colegi din opoziția parlamentară. În aceste momente concursul îl desfășoară doar membri ai partidului PD și PSRM, majoritatea parlamentară decide acum cine vor fi membrii Consilului Superior al Magistraturii. Considerăm că acest concurs a fost compromis din start, este un concurs profund politizat, necredibil și nelegitim”, a punctat Sârbu.

Juristul Centrului de Resurse Juridice de la Chişinău, Ion Guzun, a scris astăzi pe pagina sa de facebook că Comisia juridică a luat decizii pe criterii politice de numire a membrilor CSM din rândul profesorilor.

„După numirea de Parlament, nu am vazut niciodată ca profesorii să fie critici la numirea și promovarea judecătorilor doar în bază de merit, implicarea plenară în reforme și activități ce țin de asigurarea unei justiții independente, libere ți consolidate. Dacă Parlamentul numea în decembrie membrii CSM din rândul profesorilor (din cauza a două vacanțe care au intervenit), la moment instituția era funcțională”, a menționat juristul.

Noutăţile partenerilor

comentarii: