image
Sursa foto: UN WOMEN

28 000 de costume de protecție au fost oferite de Suedia și UN Women Moldova pentru angajații domeniului asistenței sociale

Un al doilea lot de asistență sub formă de 28 mii de costume de protecție, în valoare de aproximativ 174 mii de dolari, a fost donat celor 36 de structuri teritoriale de asistență socială din toată țara prin intermediul Entității Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și cu sprijinul financiar al Suediei.

Echipamentul de protecție oferit vine să susțină eforturile Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale de a asigura cu echipamente de protecție personalul sistemului de asistență socială din prima linie care oferă servicii categoriilor vulnerabile ale populației în timpul pandemiei de COVID-19. Sistemul de asistență socială este funcțional chiar și în timpul carantinei, iar asistentele, asistenții, lucrătoarele și lucrătorii sociali au rolul să acorde suport persoanelor în dificultate la nivel local și raional, să meargă în vizite în familii, la persoanele în etate și persoane cu dizabilități, să acorde sprijin în soluționarea problemelor apărute din cauza șomajului, precum și în rezolvarea problemelor de ordin financiar, social și emoțional, inclusiv să ofere sprijinul necesar femeilor afectate de violență. Din aceste motive, este importantă echiparea corespunzătoare a lucrătorilor din linia întâi de răspuns din cadrul sistemului de asistență socială.

Acest suport în valoare de 174 mii de dolari completează lotul de dezinfectanți, mănuși și măști care a fost oferit sistemului de asistență socială, acum două săptămâni, printr-un efort comun al UN Women Moldova și al Suediei la solicitarea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Mai mult, echipamentele din ambele loturi au fost procurate de la companii locale de producere pentru a susține businessul local în condițiile de criză provocate de consecințele COVID-19. În acest mod, UN Women și Suedia continuă să susțină femeile din domeniul afacerilor și femeile angajate prin contractarea bunurilor și serviciilor de la producători din Republica Moldova.

Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova, Anna LYBERG, a declarat: „Ne bucurăm că putem completa eforturile și munca depusă de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în scopul de a oferi suport personalului sistemului de asistență socială prin asigurarea cu echipament personal de protecție. De asemenea, mă bucur enorm că am reușit să achiziționăm aceste echipamentele de protecție la nivel local, acestea fiind produse de companii moldovenești, astfel sprijinim și producătorii locali”.

„În calitate de parteneri, suntem solidari cu Guvernul Republicii Moldova pentru a ne asigura că sunt luate toate măsurile de precauție și că personalul sistemului de asistență socială și personalul medical pot răspunde eficient la focarul COVID-19. În special, dorim să ne asigurăm că femeile și alte grupuri vulnerabile sunt susținute. Experiența arată că există cazuri de violență împotriva femeilor care nu sunt raportate, de asemenea unele grupuri vulnerabile, precum persoane cu dizabilități, se confruntă cu lipsa de acces la servicii esențiale. Ca și parteneri, trebuie să ne asigurăm că toate cazurile sunt raportate, iar supraviețuitoarele violenței în familie și alte grupuri vulnerabile pot accesa serviciile necesare”, a menționat Peterson MAGOOLA, Reprezentant interimar de țară UN Women Moldova.

La începutul lunii aprilie 2020, UN Women Moldova și Suedia au contribuit la eforturile Ministeruli Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Coaliției Naționale „Viață fără Violență în Familie” în asigurarea cu produse igienice și alimentare pentru femeile din 15 centre de plasament și instituții publice specializate din diferite regiuni ale țării.

Valoarea totală a asistenței oferite în lupta împotriva pandemiei de COVID-19 prin intermediul UN Women cu sprijinul financiar al Suediei se ridică, în prezent, la 215 mii de dolari.

Instituțiile ONU din Moldova sprijină răspunsul național la pandemie prin activități coordonate care au drept scop protejarea oamenilor, în special, a celor mai vulnerabile categorii, precum și creșterea capacităților sistemului național în diverse domenii.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: