image
Sursa foto: USAID Moldova

USAID susține reforma justiției și combaterea corupției cu un nou proiect de 6 milioane de dolari

Agențiile guvernamentale specializate în combaterea corupției, dar și societatea civilă vor primi asistență tehnică și financiară din partea USAID Moldova pentru a spori eforturile Guvernului întru consolidarea sistemului judiciar și eradicarea corupției. Anunțul a fost făcut joi, în cadrul evenimentului de lansare a Proiectului de reformă a justiției și combatere a corupției (JARA).

„De la independența R. Moldova, SUA a susținut cu fermitate edificarea unei justiții mai transparente, mai eficiente și mai responsabile față de cetățeni. Prin lansarea acestui proiect continuăm parteneriatul cu Guvernul R. Moldova pentru a crea instituții rezistente care aplică legea în mod corect și echitabil. Ne angajăm să colaborăm cu R. Moldova pentru a asigura un sistem judecătoresc care ia decizii în baza legii și Constituției țării și că aceste decizii sunt luate independent de forțele politice”, a declarat ambasadorul SUA în Moldova, Kent Logsdon.

USAID MoldovaUSAID Moldova

Adjuncta administratoarei Biroului USAID pentru Europa și Eurasia, Erin Elizabeth McKee, a completat că „investiția USAID în acest proiect este de 6 milioane de dolari”.

„Această activitate vine să completeze sprijinul nostru actual pentru sistemul de justiție din Republica Moldova, îndreptat, pe de o parte, spre crearea „instanțelor model” în beneficiul cetățenilor și, pe de altă parte, spre realizarea unei evaluări a integrității judecătorilor și procurorilor - „pre-vetting”. Reforma justiției este esențială pentru aderarea R. Moldova la UE. Această sferă este doar una în care Moldova și-a arătat rezistența și angajamentul de a avansa agenda de reformă pro-europeană, iar USAID este mândră să vă sprijine în aceste eforturi”, a completat McKee.

USAID MoldovaUSAID Moldova

„Din momentul în care am stabilit relații diplomatice cu SUA, R. Moldova a beneficiat de un sprijin de aproximativ 2 miliarde de dolari, bani care au mers pentru a susține viața cetățenilor. Vă mulțumim pentru sprijin și că proiectele dvs. au demonstrat rezultate. Acum avem nevoie de sprijin în reforma justiției și combaterea corupției, domeniul în care avem cele mai modeste rezultate. Vom continua curățenia generală în justiție. Avem așteptări mari de la Consiliul Superior al Magistraturii și de la Consiliul Superior al Procurorilor. Vrem ca aceste instituții să nu mai ia decizii care în trecut au provocat daune majore sistemului și țării. Vrem ca ele să funcționeze în bază de meritocrație”, a punctat președinta Maia Sandu.

Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru a adăugat că „obiectivele acestui nou proiect se pliază bine cu acțiunile setate de Ministerul Justiției în Planul său de Acțiuni. Reformele demarate pe sectorul justiției sunt foarte complexe și, indubitabil, rolul partenerilor de dezvoltare în implementarea acestor acțiuni este unul extrem de important”.

USAID MoldovaUSAID Moldova

Directoarea Proiectului JARA, Anne Trice, a menționat că noul proiect va aduce îmbunătățiri în patru domenii: (1) înființarea și funcționarea unui mini-secretariat de monitorizare și raportare a implementării Strategiei privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2022–2025, secretariat care va îndruma Ministerul Justiției în coordonarea asistenței tehnice externe în sectorul justiției; (2) instruiri specializate pentru judecători și angajați ai instanțelor privind finanțele și achizițiile publice, rapoartele contabile, criptomonedă, concurență și altele pentru a spori capacitatea lor de a înfăptui actul justiției în dosare de corupție; (3) expertiză legislativă și analitică pentru principalele instituții anticorupție - Centrul Național Anticorupție și Procuratura Anticorupție, care va consolida un cadru legislativ anticorupție modern, aliniat la standardele UE; (4) implicarea societății civile și a comunității în eforturile de combatere a corupției prin consolidarea abilităților de supraveghere a societății civile, precum și o informare corectă și consecventă privind progresele atinse în domeniu.

Noutăţile partenerilor

comentarii: