image
Sursa foto: Facebook/Dumitru Alaiba

Ministrul Economiei, despre patentari: Norma privind aparatul de casă nu se negociază și nu vom renunța

Un grup de deținători de patentă au organizat un flashmob la Guvern, declarându-se împotriva reformei patentei care va intra în vigoare începând cu 1 iulie. Aceștia au purtat o pancartă cu mesajul „Luați Alaibele de pe Patentă”. În replică, ministrul Economiei afirmă că norma privind obligativitatea deținerii aparatului de casă nu se poate negocia.

„Reforma patentei este cea mai complicată conversație pe care trebuie să o am eu și colegii mei, însă nu fugim de ea și nu o să fugim. A rămas mai puțin de o lună până la tranziția la activitatea individuală de întreprinzător. O formă mult mai transparentă și mai civilizată de comerț. Comercianții vor fi obligați să aibă aparat de casă. Asta nu se negociază și nu vom renunța. Orice activitate comercială trebuie să fie însoțită de aparat de casă și toți să-și plătească partea corectă din impozite. Este o normalitate”, a declarat Dumitru Alaiba.

MInistrul Economiei l-a rugat pe șeful Serviciului Fiscal să dispună ca săptămâna asta toți șefii raionali ai Serviciului Fiscal să meargă prin piețe și să explice oamenilor toate detaliile tranziției.

„Adițional, fiecare deținător de patentă este sunat și i se răspunde la întrebări individual. De asemenea, oamenii vor primi în poștă informație clară, explicată pe pași. În același timp, unii patentari deja au tranzitat spre noul regim. ODA pregătește un instrument prin care oamenilor li se va compensa costul aparatului de casă. Facem acest extra efort ca să-i ajutăm. Facem tot ce putem ca să-i îndrumăm pe oameni, să-i informăm, să-i scutim de falsuri și manipulări, să-i ajutăm în această tranziție, să reducem la minim gradul de incertitudine. Țin mult la antreprenori. Orice gen de antreprenor. Iar actualii patentari sunt cei mai adevărați micro-antreprenori. Vreau să îi susținem și să-i ajutăm să se dezvolte”, a mai spus Alaiba.

.Preciză că, din 1 iulie, activitatea în bază de patentă va fi înlocuită cu un regim fiscal simplificat – activitatea independentă. Astfel, toți cei care fac comerț cu amănuntul în piețe sau unități comerciale au obligativitatea de a trece la acest regim fiscal.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: