image
Sursa foto: Lucas Schifres/Getty Images

Prețul petrolului european a depășit 90 de dolari pe baril și se află la cel mai mare nivel din ultimele cinci luni

Prețul petrolului european a depășit 90 de dolari pe baril și se află la cel mai mare nivel din ultimele cinci luni, pe fondul creșterii tensiunilor din Orientul Mijlociu și al zvonurilor privind iminența unui atac iranian împotriva Israelului.

Vineri dimineața, cotațiile țițeiului Brent sunt de peste 91 de dolari pe baril, după ce joi au urcat cu +1,5%, depășind pragul de 90 de dolari, scrie Biziday.

Deși majoritatea traderilor spun că zvonurile din piață privind iminența unui răspuns iranian la atacul israelian asupra Consulatului din Damasc au tensionat situația, FT arată că este de fapt un cumul de evenimente care au dus la scumpirea accelerată a petrolului. Aceasta începuse înainte de atacul israelian, în primul rând datorită deciziei Rusiei și OPEC de a menține restricțiile de producție. Apoi, au venit cifrele privind inflația din SUA, care au alimentat temerile că Rezervele Federale vor amâna sau vor reduce intențiile de scădere a dobânzilor.

Totuși, tensiunile din Orientul Mijlociu au provocat nu numai scumpirea țițeiului ci și “o adevărată goană după active sigure”. Acțiunile de pe Wall Street au scăzut joi în cel mai mare pas de la jumătatea lunii februarie și până acum, obligațiunile s-au scumpit, chiar și yenul japonez a crescut.

“Temerile că războiul dintre Israel și Hamas s-ar putea transforma într-o conflagrație mai amplă a declanșat simultan o goană pentru active considerate mai puțin riscante decât acțiunile”, a arătat un analist pentru FT.

Cât despre petrol, prețul acestuia a depășit cu mult prognoza mediană a analiștilor, de 83 de dolari pe baril pentru acest trimestru, potrivit datelor Bloomberg.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: