image
Sursa foto: Nadejda Roșcovanu

Guvernul a alocat 200 de mil. de lei pentru agricultori; Recean: Sunt banii întregii societăți; Sper că fermierii apreciează

Guvernul a alocat din Fondul de Rezervă suma de 200 de milioane de lei pentru fermierii micro și mici, afectați de consecințele crizelor din 2022.

„Este un efort pe care toată societatea, toate păturile sociale îl depun ca să îi ajutăm pe cei care anul trecut și în acest an au pierderi. Este un efort necesar. Agricultura beneficiază de subsidiere masivă - peste 1,7 miliarde de lei anual. Ne dorim ca gradual agricultura să devină cât mai teholonogizată și mai puțin vulnerabilă la diferite probleme care vin din exterior. Efortul enorm pe care l-am depus și pe care îl depunem trebuie să ajute fermierii să depășească dificultățile financiare pe care le au astăzi. Sper că fermierii apreciează faptul că toată societatea îi ajută să depășească aceste probleme. Sunt banii întregii societăți. Trebuie să ajutăm fermierii care chiar au nevoie și trebuie să descurajăm deciziile proaste ale anumitor actori din acest domeniu , a comentat premierul Dorin Recean.

Potrivit unei hotărâri aprobate de Guvern anterior, ajutorul financiar va fi acordat fermierilor care au pregătit solul și au însămânțat culturi de prima grupă (grâu și orz, ovăz și triticale), produse primare ce stau la baza produselor social importante, dar și în componența furajelor pentru animale. Prețul actual oferit pentru aceste tipuri de mărfuri este unul care nu acoperă investițiile, iar fermierii riscă să nu-și poată realiza angajamentele contractuale.

Acordarea suportului financiar îi va ajuta pe circa 3000 de fermieri, care au în posesie suprafețe de până la 1500 ha. Aceste ajutoare vor facilita prelucrarea a circa 280 de mii ha de terenuri însămânțate cu culturi de prima grupă, conform declarațiilor statistice. Calcularea și acordarea ajutorului în termeni restrânși va facilita și va amplifica acțiunile fermierilor, asigurând continuitate lanțului alimentar.

Ajutorul urmează să fie calculat de Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură în baza cererilor depuse. Modul de calculare a ajutorului se va efectua după identificarea suprafețelor eligibile per solicitant și a coeficientului de categorie, în funcție de suprafețele gestionate.

Amintim că Asociația „Forța Fermierilor” a organizat mai multe proteste în cadrul cărora au atenționat că fermierii sunt în prag de faliment.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: