image
Sursa foto: rcinet.ca

Conducta de gaz și un cablu de comunicații între Finlanda și Estonia, sabotate; Serviciile secrete bănuiesc că e mâna Rusiei

Conducta de gaze și un cablu de comunicații dintre Finlanda și Estonia, țări NATO, au fost sabotate. Președintele finlandez a declarat că întreruperea acestora a fost cauzată de “o activitate externă”. Serviciile secrete, citate de presa finlandeză, bănuiesc că este vorba de mâna Rusiei.

Operatorii de gaze finlandezi și estoni au observat încă de duminică o scădere a presiunii în conducta de gaze Balticconnector, și au oprit fluxul din rațiuni de siguranță. Marți, guvernul finlandez a declarat că atât gazoductul cât și un cablu de comunicații dintre cele două țări memebre NATO au fost avariate, iar, mai târziu, președintele Sauli Niinistö a lăsat de înțeles că este vorba de un sabotaj, scrie Biziday.

“Daunele aduse infrastructurii subacvatice au fost luate în serios, iar cauzele au fost investigate încă de duminică. Este vorba de o activitate externă”, a mai spus președintele, fără a da alte detalii.

În schimb, mai multe publicații finlandeze citează surse din serviciile de informații care spun că Rusia ar fi putut ataca elementele de infrastructură subacvatică.

Guvernul finlandez a anunțat o conferință de presă pentru marți seara pe această temă.

Conducta de gaze Balticconnector, are o lungime de 77 de kilometri, pe sub Marea Baltică, este bidirecțională și conectează rețelele de gaze din Finlanda și Estonia. Operatorul finlandez Gasgrid a spus că reparațiile și reluarea tranzitului de gaze ar putea dura luni de zile.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: