Echipa de cercetători a colaborat cu fostul arbitru Peter Walton şi împreună au analizat toate meciurile din sezonul 2017/2018 al Premier Legue. În acest studiu s-au luat în considerare următoarele repere: goluri care ar fi trebuit anulate, goluri anulate incorect, penalty-uri acordate incorect, din care s-a marcat, penalty-uri care nu au fost acordate, deşi ar fi trebuit, cartonaşe roşii acordate incorect, cartonaşe roşii neacordate, deşi ar fi trebuit, goluri marcate după expirarea prelungirilor anunţate, goluri marcate în urma unor devieri.

Odată aceste incidente identificate, sondajul demonstrează că trupa lui Mourinho a câștigat șase puncte în plus, iar fără ele Man.United ar fi terminat pe locul 4.

În ceea ce o priveste pe Liverpool, studiul a relevat că trupa lui Jurgen Kloop a pierdut 12 puncte, din cauza unor goluri anulate incorect şi din cauza unor decizii incorecte la penalty-uri şi cartonaşe roşii. Cu cele 12 puncte, Liverpool ar fi terminat pe locul 2.

De exemplu, la meciul terminat la egalitate, scor 0-0, între Liverpool şi Manchester United, disputat pe Anfield, la 14 octombrie 2017, analiza a arătat că echipa antrenată de Jurgen Klopp ar fi trebuit să primească un penalty în minutul 63, apoi, pe baza modelului amintit, s-a stabilit că meciul s-ar fi încheiat cu victoria gazdelor, cu 1-0.

Sondajul a fost realizat și pentru echipele care s-au luptat în subsolul clasamentului. Astfel, Huddersfield ar fi retrogradat în locul lui Stoke City, iar Brighton ar fi terminat cu şase locuri mai sus în clasament, pe 9, ceea cea i-ar fi adus în plus un premiu de 11,5 milioane de lire sterline.

De asemenea, Leicester a marcat cele mai multe goluri după expirarea timpului adiţional, trei, iar "vulpile" ar fi terbuit să termine pe poziţia a 14-a, în loc de a 9-, cu 9,7 milioane de lire sterline mai puţin în cont.

Profesorul asistent Thomas Curran de la Universitatea din Bath a declarat că acest proiect "a fost unul dintre cele mai detaliate studii pe care le-am condus", iar Peter Walton a subliniat că "rezultatele demonstrează impactul și importanța deciziilor de arbitraj asupra unui joc".

Vineri, 10 august, începe noul sezon din Premier League. Manchester United și Leicester vor deschide balul, pe Old Trafford, de la ora 18:00.