image
Sursa foto: JurnalTV

Autoritățile promit ajutor de șomaj, fără a oferi detalii cum poate fi ridicat; Mii de oameni ar trebui să meargă la AOFM

Declarația președintelui Igor Dodon și a premierului Ion Chicu referitor la acordarea ajutorului de șomaj angajaților care sunt trimiși în șomaj tehnic, dar și șomerilor ridică mai multe semne de întrebare. „Nu îmi imaginez cum sute de mii de oameni vor trebuie să meargă la organele teritoriale ale Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă ca să depună actele și să recepționeze în actualele condiții plata ajutorului de șomaj”, observă deputatul PAS, Sergiu Litvinenco.

Azi Igor Dodon a declarat că angajații care și-au pierdut locul de muncă și au activat pe parcursul ultimelor nouă luni urmează să se adreseze la Oficiile forței de muncă, pentru a obține 70-80 la sută din salariul pe care l-au obținut. „Dacă au primit un salariu de 10 mii de lei, vor primi 7000 – 8000 lei din partea statului”, a spus Dodon.

Șomerii, inclusiv persoanele care revin acum de peste hotare și care n-au atins vârsta de pensionare, în eventualitatea în care se vor adresa la oficiile forței de muncă, vor beneficia de ajutoare de șomaj în valoare de un salariu minim garantat pe economie în sumă de 2775 de lei. „Ne dorim ca aceste măsuri să fie aplicate pentru luna aprilie și ele vor fi valabile pe perioada stării de urgență”, a mai spus Dodon.

De cealaltă parte, deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, observă că noțiunile de”șomaj” și ”șomaj tehnic” sunt două concepte total diferite care au la baza lor legi diferite. „În cazul șomajului, persoana care beneficiază de ajutor de șomaj este șomeră și ea este înregistrată la organul teritorial al Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă. În cazul șomajului tehnic însă persoana rămâne angajată a companiei care a trimis-o în șomaj tehnic. Dincolo de această confuzie, care teoretic poate fi soluționată prin dispoziția Comisiei Situații Excepționale, chiar nu îmi imaginez cum sute de mii de oameni vor trebuie să meargă la organele teritoriale ale Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă ca să depună actele și să recepționeze plata ajutorului de șomaj”, observă deputatul.

În context, acesta susține că soluția propusă de PAS legată de acoperirea de către stat a 75% din salariile angajaților este mult mai binevenită. „Consider că este cea mai bună soluție care ar oferi atât suport real agenților economici și angajaților acestora, cât și sub aspect de implementare, deoarece nu ar mai sta în rânduri sute de mii de oameni”, a conchis deputatul.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: