image
Sursa foto: jurnal.md

Foști demnitari, chemați la comisia de anchetă privind „Laundromatul”; Ce răspuns a oferit ex-președintele Nicolae Timofti

Mai mulți foști demnitari și funcționari de rang înalt, inclusiv fostul președinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti, au fost chemați la audieri în cadrul comisiei de anchetă privind „Laundromatul”.

„Sunt audieri planificate pentru trei luni. Noi o să activăm, n-o să plecăm în vacanță”, a declarat astăzi șefa comisiei, Inga Grigoriu, deputat al Platformei DA.

Inga Grigoriu a menționat că unii dintre foștii funcționari au refuzat să vină la audieri.

„Alexei Barbăneagră, care în 2012 a fost secretar al Consiliului Suprem de Securitate, a refuzat invocând motive că nu mai ține minte, este în vârstă, Covid. O să mai încercăm să revenim la el, pentru că e interesant cine în 2012 a informat CSS. L-am invitat și pe ex-președintele Nicolae Timofti. Nu am primit un răspuns clar. Vrea să ne trimită un reprezentant, dar nu înțelegem cum anume un reprezentant poate să ne răspundă la întrebări la care domnul Timofti cu siguranță ar avea răspuns la ele”, a precizat Inga Grigoriu.

La audieri a fost invitat și fostul guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, Dorin Drăguțanu.

„Drăguțanu a incovat un motiv, dar vreau să-i spun că totuși vorbim de Laundromat, nu de „jaful secolului”. Avem nevoie și de opinia sa, pentru că am văzut semnături pe diverse acte, inclusiv opinia instituției. Vrem să-i adresăm întrebări ca să înțelegem cât de mult s-a știut și cât de incompetente au fost instituțiile în a stopa această schemă”, a mai spus Inga Grigoriu.

A oferit un răspuns pozitiv fostul șef al Centrului Național Anticorupție, Viorel Chetraru, care urmează să fie audiat săptămâna viitoare.

Potrivit calendarului de audieri, oferit de Inga Grigoriu pentru Jurnal.md, la comisia de anchetă sunt așteptați fostul președinte al Parlamentului, Marian Lupu, fostul premier Vladimir Filat, fostul șef al SIS, Mihai Bălan, actualul procuror general, Alexandr Stoianoglo, în calitate de ex-președinte al Comisiei Naționale de Securitate și Apărare Națională a Parlamentului, fostul procuror general Valeriu Zubco, fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, ex-ministru de Interne, Dorin Recean, ex-ministrul Apărării, Vitalie Marinuța, dar și alți foști funcționari.

De asemenea, la audieri urmează să vină și liderul Platformei DA, Andrei Năstase, primul care a vorbit despre schema Laundromatului încă din 2013, când activa în calitate de avocat.

Inga Grigoriu a precizat, pentru Jurnal.md, că acest calendar de audieri ar putea fi mdificat în funcție de necesități.

Calendar Audieri Inițial by Jurnal on Scribd

Noutăţile partenerilor

comentarii: