image
Sursa foto: cms.frol.us

INVESTIGAȚIE // Putin a luat decizia de a invada Ucraina în martie 2021

O investigație făcută de publicația online Viorstka arată că Vladimir Putin a luat decizia de a invada Ucraina la începutul lunii martie 2021, transmite Radio Free Europe.

Potrivit articolului, care se bazează pe interviuri cu surse apropiate de conducerea rusă, Putin a luat decizia de a invada Ucraina după ce autoritățile ucrainene au confiscat în februarie 2021 active și media controlate de politicianul ucrainean prieten al Rusiei Viktor Medvedciuk.

Pregătirea invaziei lansate la sfârșitul lunii februarie 2022 a durat un an de zile iar Yuri Kovalciuk, asociat apropiat al lui Putin, a fost principalul susținător al ideii, potrivit publicației care citează sursele.

Potrivit Viorstka, Kovalciuk l-a convins pe Putin că este momentul potrivit să lanseze invazia, în contextul în care Uniunea Europeană se confrunta cu probleme interne și dezacorduri privind o serie de probleme.

O sursă a Viorstka a spus că inițial Putin a planificat să amenințe deschis Ucraina cu agresiunea în controversatul articol „Despre unitatea istorică a rușilor și a ucrainenilor”, care a fost publicat în iulie 2021. Însă, amenințarea a fost scoasă din text în ultimul moment.

Articolul mai citează o sursă care spune că un oficial rus de rang înalt a precizat în timpul unei conversații private, pe marginea unei întruniri pe teme economice de la Clubul de Discuții Valdai din octombrie 2021, că Rusia plănuia schimbarea forțată a guvernului ucrainean.

O altă sursă spune că, în decembrie 2021, oficiali ruși de rang înalt au discutat despre cum va fi împărțită Ucraina între marile corporații rusești.

Articolul citează o persoană pe care Viorstka o numește „vechiul prieten al lui Putin”, care spune că ministrul apărării Serghei Șoigu a sprijinit planul lui Putin, fiind sigur că operațiunea militară va fi rapidă, precum a fost și anexarea Crimeei în 2014.

O sursă din administrația lui Putin a declarat pentru Viorstka că Putin a plănuit să cucerească Ucraina rapid și că nu s-a așteptat să dureze mult timp. Însă aceasta nu s-a întâmplat iar Ucraina a rezistat cu fermitate, având susținerea NATO și a multor aliați occidentali.

Un fost oficial de la Kremlin a declarat pentru publicație că aproape toată lumea din elita politică și militară rusească este împotriva războiului din Ucraina.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: