image
Sursa foto: PNUD

FOTO: „Flori pentru pace”, o nouă pictură murală realizată la Strășeni, în susținerea copiilor refugiați din Ucraina

La scurt timp după ce o pictură murală din Cahul a făcut apel la solidaritate și coeziune socială, a fost expusă și a doua pictură pe tema incluziunii sociale a refugiaților, de această dată în municipiul Strășeni. Ambele lucrări au fost inaugurate cu sprijinul PNUD și al Elveției, în cadrul proiectului „Migrație și dezvoltare locală”.

Pictura este de asemenea realizată de artistul vizual Radu Dumbravă și este intitulată „Flori pentru pace”. Ea reprezintă doi copii desenând flori pe crăpăturile unui perete.

„Acest desen este despre inocența copiilor și despre nevoia lor de a-și petrece copilăria într-un mediu sigur și lipsit de griji. Copiii reacționează dureros la conflicte și încearcă mereu să le rezolve prin ceva inocent, frumos, ceva ce cred ei că va aduce pace. Uneori, soluția lor sunt florile, iar noi le-am ales ca simbol al acestui desen pentru a accentua nevoia noastră comună de a reveni la pace și la acel spațiu sigur în care ne putem dezvolta și urma visele”, susține Radu Dumbravă.

Strășeni este una dintre comunitățile partenere PNUD care s-a alăturat campaniei „Localitatea mea pentru pace”, care are ca scop mobilizarea resurselor în sprijinul persoanelor care fug din calea războiului din Ucraina și a acoperirii necesităților lor imediate de relocare temporară.

PNUD și Elveția au acordat un grant Asociației de băștinași din municipiul Strășeni, pentru a asigura refugiații cu medicamente, alimente și produse de igienă. În prezent, orașul găzduiește peste 90 de refugiați, majoritatea fiind cazați în gospodării.

„Apreciem mult faptul că orașul nostru a fost ales pentru a promova acest mesaj vizual de solidaritate și pace. Noua pictură murală din Strășeni aduce un suflu de culoare și stare de bine, atât pe străzile unde se află, cât și în sufletele celor care o văd”, spune Valentina Casian, primara municipiului Strășeni.

De la începutul războiului din Ucraina, PNUD a cooperat cu autoritățile centrale și locale din peste 75 de comunități gazdă pentru a oferi pentru 21.000 de refugiați din Ucraina proviziile necesare, cazare, sprijin juridic și psihologic.

SS
SS
SS

comentarii: