image
Sursa foto: Jurnal.md

Conferința de presă susținută de Emmanuel Macron și Maia Sandu: Candidatura RM de aderare la UE va fi discutată în 10 zile

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și președintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron, au susținut astăzi o conferință de presă la Chișinău. Cei doi președinți au anunțat că vor semna astăzi trei acorduri importante pentru Republica Moldova.

„Apreciez decizia dvs de a vizita Republica Moldova. Este prima vizita a unui președinte francez în ultimii 20 de ani. Relația dintre țările noastre a devenit mult mai dinamică în ultimul an și jumătate. Avem o agendă bilaterală consistentă. Astăzi, guvernele noastre vor semna trei acorduri importante pentru Republica Moldova. Este vorba despre: 1) Convenția cu privire la evitarea dublei impuneri și prevenirea evaziunii fiscale; 2) Acordul privind activitățile Agenției Franceze de dezvoltare Proparco și Expertise France în RM; 3) Aprobarea unui contract de credit de 15.000.000 de euro din partea Agenției Franceze de Dezvoltare pentru țara noastră. Apreciem acest sprijin bugetar, în special în această perioadă complicată pentru noi”, a declarat Maia Sandu.

Președintele francez a anunțat că, candidatura Republicii Moldova de aderare la Uniunea Europeană va fi discutată pe data de 23-24 iunie.

„Mulțumesc pentru primirea dvs călduroasă la Chișinău. Sunt fericit să mă aflu în sfârșit în Republica Moldova, mă angajasem față de dvs în urma numeroaselor vizite ale dvs la Paris. (...) Vă aflați în fruntea unui stat și a unui Parlament care își declară cu fermitate dorința de a se integra în Europa.(...) Vizita mea are loc intr-un moment deosebit pentru Franța, deoarece mă aflu aici nu numai în calitate de președinte al Republicii Franceze, dar și în calitate de șef al unui stat care exercită președinția Consiliului Uniunii Europene. (...)Țin să vă declar admirația Franței față de elanul de solidaritate și generozitate de care a dat dovadă populația moldovenească primind persoanele care au fugit din fața războiului din Ucraina.(...) Nu sunteți singuri în fața dificultăților cu care se confruntă țara dvs. Puteți să contați pe susținerea Franței și a UE. Vizita mea are ca obiectiv să arate hotărârea noastră de a consolida relația Uniunii Europene și a Franței cu Republica Moldova. (...) Această candidatură va fi dezbătută cam în zece zile cu ocazia Consiliul European, care va avea loc la data de 23-24 iunie pe baza unui aviz oficial, care va fi emis de Comisia Europeană. Franța își va juca cu această ocazie în mod deplin rolul de președintă pentru a permite să se ajungă la un consens care să recunoască amploarea eforturilor realizate și legitimitatea poporului moldovenesc de a se alătura UE, vrem să transmitem un mesaj pozitiv și clar față de cererea pe care ați depus-o. În plus, doresc să ofer garanții de cooperare accelerate pentru Moldova care nu înlocuiesc procesul de aderare, dar care au ca scop să deschidă modalități de solidaritate și de cooperare concretă, cât se poate de rapid”, a afirmat Emmanuel Macron.

Jurnal.mdJurnal.md
Jurnal.mdJurnal.md
Jurnal.mdJurnal.md

Jurnal.mdJurnal.md

Noutăţile partenerilor

comentarii: