image
Sursa foto: facebook.com/andriana.mereuta

Fotografă din RM, stabilită în SUA: A lucrat pentru National Geographic și a fotografiat cele mai puternice femei ale lumii

Alegerile au dus-o peste ocean, unde a descoperit lumea fotografiei, s-a cunoscut pe ea și a înțeles cât de sacru este procesul de creație pentru o fotografie documentară. Astăzi, Andriana Mereuță muncește pentru publicații ca The New York Times și a relizat un proiect pentru National Geographic. Când revine acasă adună clipe în fotografii pentru proiectul ei de suflet. Cum a reușit să-și creeze un nume în SUA, de ce a ales fotografia documentară și ce a ambiționat-o să descopere Moldova prin fotografie, Andriana a povestit în cadrul emisiunii „Cealaltă Basarabie” de la Jurnal TV.

După un an de schimb cultural peste ocean, Andriana a revenit în Moldova. Își dorea să rămână în țară, însă entuziasmul ei s-a lovit de realitatea de acasă. Posibilitățile din Moldova și felul de a integra tinerii în viața socială, sau mai bine zis lipsurile celor două, au pus-o din nou pe plecare. Cu dezamăgire, a decis să se întoarcă peste ocean.

În Moldova a absolvit facultatea de Economie, însă America i-a deschis o altă lume: cea a fotografiei. În 2012 a decis să se înscrie la Programul de Fotografie „The Art Institute of Fort Lauderdale”. A studiat trei ani de la profesori de calibru din State și a înțeles că pentru a reuși trebuie să te implici în totalitate. Școala din SUA i-a oferit mentori care au ghidat-o în cursul carierei sale.

În 2018, a asistat-o pe fotografa Erika Larsen în proiectul „Women of Impact” pentru National Geographic, unde a fotografiat unele dintre cele mai puternice femei din întreaga lume. Datorită discuțiilor cu Erika, dar și a posibilităților pe care le-a descoperit, Andriana a început să-și pună întrebări, răspunsul cărora au întors-o la rădăcini.

În 2020, Andriana a câștigat premiul Broward South Florida Cultural Consortium, iar în același an din noiembrie până-n martie 2021 și-a prezentat lucrările din Moldova la o expoziție de la Muzeul de Artă al NSU Fort Lauderdale.

După ce adunat o experiență internațională, moldoveanca a decis să se întoarcă la rădăcini, iar de câțiva ani se implică activ în diferite proiecte legate strâns de țara noastră. Proiectele pe care le realizează acasă o ajută nu doar pe ea, dar și pe cei din jur să descopere cât de frumoasă și deosebită este țara noastră.

Are motive suficiente ca să revină acasă, iată de ce a făcut din asta o tradiție. Își clădește viitorul peste ocean, dar urmărește ce se întâmplă în lumea fotografiei din Moldova.

Acceptarea originilor, împreună cu implicarea și dezvoltarea locului de baștină, te înrădăcinează cu valori pe care le poți lua doar de acasă, spune Andriana.

Dorul de casă îl depășește prin proiectele pe care le realizează, iar în timp și-a răspuns la una din cele mai importante întrebări: dacă vrea să revină definitiv în Moldova.

Noutăţile partenerilor

comentarii: