image
Sursa foto: privesc.eu

De ce anticipatele nu sunt acum o soluție? Andrei Năstase: „Oamenii să nu se lase influențați de politicieni de mucava”

Alegeri anticipate nu pot fi organizate mai devreme de luna mai 2021, spun liderii Platformei Demnitate și Adevăr, care spun că cei care vorbesc despre anticipate imediat după schimbarea Guvernului nu fac decât să manipuleze.

„Am văzut mulți deontologi contextuali și politicieni contextuali și le spun așa pentru că anume contextul le determină deciziile. Dacă în luna iunie 2019 nu vorbeau de anticipate, pentru că ar fi fost organizate de Plahotniuc, iată că acum ei vorbesc despre asta cu ușurință, când nici Constituția nu le permite și mai ales în contextul în care acestea vor fi organizate de Dodon și Guvernul său marionetă. Manipulările și interpretările trebuie luate ca atare. Îndemnăm oamenii să nu se lase influențați de politicieni de mucava, care au ales de fiecare dată să stea pe tușă și să aștepte să le vină mură în gură. Așa nu merge. Imaginați-vă cum avea să fie dacă am fi stat mereu pe tușă și am fi cerut doar demisia lui Plahotniuc, lui Dodon, unde unde am fi ajuns? Degeaba strigăm, pentru asta trebuie să muncim și să luptăm”, a spus liderul Platformei DA, Andrei Năstase, în cadrul unei conferințe de presă.

Și vicepreședintele formațiunii, Alexandru Slusari, a explicat cum stau lucrurile din punct de vedere juridic.

„Unii politicieni spun că după demiterea Guvernului trebuie să mergem numaidecât la anticipate. Stimați cetățeni, trebuie să cunoașteți procedura juridică. Nici măcar demisia lui Dodon, la care el n-o să meargă, nu provoacă alegeri anticipate. De facto, există o singură soluție pentru alegeri anticipate: să-și dea demisia actualul cabinet de miniștri sau să fie demis, după asta 45 de zile Parlamentul să nu facă nimic, să fie două încercări de învestire a unui nou cabinet de miniștri și să fie respinse de Parlament, după asta rămâne Guvern interimar, după asta trei luni campanie electorală și încă două luni când se formează alt Guvern. Asta înseamnă că mai mult de jumătate de an țara să rămână cu Guvern interimar, care nu are dreptul să negocieze cu partenerii externi atragerea fondurilor, nu pot rectifica bugetul, nu pot aproba nici măcar un proiect de lege organic, iar pensiile și salariile sunt sub semnul întrebării. Altă modalitate de a provoca anticipate nu există. O să fie un Guvern interimar. Da, toți ne dorim anticipate, doar că în condiții normale”, a punctat Slusari.

Noutăţile partenerilor

comentarii: