image
Sursa foto: wsj.com

Joaca cu livrările de gaze; Cum a făcut Vladimir Putin să crească prețurile la energie în UE

Invadarea Ucrainei de către Rusia a făcut ca majoritatea statelor UE să se trezească în fața pericolului, de a depinde de Kremlin pentru gazele sale naturale. Dar renunțarea la gazul rusesc, care anul trecut a reprezentat 40% din cererea UE, este un proces dureros, iar președintele Vladimir Putin se joacă de-a politica cu livrările de gaze către blocul comunitar.

Chiar înainte de invadarea Ucrainei, gigantul rus Gazprom a început să vândă mai puțin gaz natural cumpărătorilor europeni și astfel a fost oprită stocarea și încetinite fluxurile pe conducte. Acele schimbări în aprovizionare, împreună cu declarațiile bombastice ale lui Putin, promisiunile false și glumele periodice pe cheltuiala Bruxellesului, au făcut ca prețurile energiei să crească și să scadă, în timp ce cumpărătorii anxioși încercau să prezică pe cât gaz se puteau baza în iarnă. Astfel, jocurile energetice ale Rusiei și reacțiile la acestea în Occident au făcut ca piețele UE să se destrame, notează Politico.

Sfârșitul anului 2021: Pregătirea pentru invadarea Ucrainei

Potrivit rapoartelor oficiale ale Comisiei Europene privind piața gazelor, în 2021, Gazprom a furnizat 137 de miliarde de metri cubi (bcm) de gaz prin conductă către țările UE. Este cu 7% mai mult decât în 2020, care a fost un an cu o cerere neobișnuit de scăzută din cauza blocajelor, dar reprezintă o scădere cu 16% a livrărilor față de 2019, ultimul an normal înainte de COVID.

O mare parte din această reducere a venit după ce Gazprom a trimis, din octombrie până în decembrie, cu 24% mai puțin către UE decât în aceeași perioadă din 2020. Incertitudinea dinaintea iernii a provocat creșteri de preț nemaivăzute la gazul din UE, piețele de tranzacționare trecând de la mai puțin de 15 EUR pe megawat-oră (MWh) în ianuarie, la un record la sfârșitul anului de 180 EUR/MWh.

Exportatorul rus Gazprom a fost cel mai mare furnizor de gaze naturale al UE, iar acest lucru îi conferă o putere considerabilă asupra prețului, în funcție de cât de mult sau puțin livrează.

6 AUGUST: Gazprom reduce drastic fluxurile de gaz prin conducta Yamal, care trece prin Belarus și Polonia, invocând un incendiu la o instalație de procesare a gazelor din vestul Siberiei. De asemnea, începe să retragă gazele păstrate în depozitele subterane din UE pentru a îndeplini livrările contractuale către clienți, exacerbând o problemă deja existentă a nivelurilor scăzute de stocare.

16 AUGUST: Gazprom înregistrează doar 4% din capacitatea disponibilă de tranzit de gaze oferită de Ucraina pentru septembrie, ceea ce face ca prețurile gazelor să crească în așteptarea fluxurilor mai scăzute.

10 SEPTEMBRIE: Construcția conductei Nord Stream 2 se încheie și așteaptă doar certificarea autorităților germane pentru a începe să funcționeze.

1 OCTOMBRIE: Gazprom nu mai trimite gaz prin Ucraina către Ungaria, deoarece Moscova și Budapesta semnează contracte pe 15 ani pentru a trimite livrări prin conducta rusă TurkStream.

5 OCTOMBRIE: Prețurile gazelor din UE au crescut la un record de 165 de euro pe megawat-oră. Vladimir Putin dă vina pe „isteria și confuzia” de pe piețele energetice europene pe „deciziile neechilibrate” precum schimbările climatice și politica de tranziție energetică.

6 OCTOMBRIE: Prețurile gazelor scad, iar Vladimir Putin solicită certificarea rapidă a gazoductului Nord Stream 2.

8 OCTOMBRIE: Asociația Furnizorilor de Energie din România avertizează că solicitările membrilor săi de aprovizionare suplimentară cu gaze pentru iarnă sunt refuzate de Gazprom.

15 OCTOMBRIE: Operatorul rețelei de gaze din Ucraina avertizează că Gazprom trimite doar o parte din volumul rezervat de gaz prin Ucraina.

26 OCTOMBRIE: UE anunță că adună dovezi pentru o anchetă pentru a vedea dacă prețurile ridicate ale gazului sunt atribuite manipulării de către furnizori importanți precum Gazprom.

28 OCTOMBRIE: Putin ordonă companiei Gazprom să înceapă să-și umple depozitul subterandin UE înainte de iarnă, determinând prețurile gazelor din UE să scadă sub 80 EUR/MWh pentru prima dată din septembrie. Dar acea reaprovizionare nu are loc.

16 DECEMBRIE: Autoritățile de reglementare germane anunță că Nord Stream 2 nu va fi certificată înainte de vara anului 2022.

21 DECEMBRIE: Gazul rusesc se oprește prin conducta Yamal, apoi începe în mod neașteptat să curgă în sens invers, transportând gaz spre est, departe de Germania. Prețurile gazelor au atins un nivel record de 180 EUR/MWh. Vladimir Putin dă vina pe comercianții occidentali lacomi pentru revânzarea gazului rusesc ieftin primit prin contract.

2022: Invazie, sancțiuni și întreruperea livrărilor

Datele preliminare ale Gazprom din ianuarie până în iulie 2022 arată că exporturile către așa-numita sa străinătate, adică țări din afara fostei Uniuni Sovietice, au scăzut cu aproximativ 35% față de anul trecut. Această cifră arată livrările mai mari către China, ceea ce înseamnă că reducerea reală în Europa este mai severă. De când Rusia a invadat Ucraina Gazprom a întrerupt livrările de gaze către clienții din UE, pe motiv că nu au plătit în ruble.

21 FEBRUARIE: Putin recunoaște două regiuni separatiste din estul Ucrainei, iar ca răspuns, Germania oprește certificarea conductei Nord Stream 2.

24 FEBRUARIE: Rusia lansează o invazie pe scară largă a Ucrainei. Țițeiul Brent, referința globală a petrolului, depășește 100 de dolari pe baril pentru prima dată din 2014. Prețurile gazelor din UE au atins 128 de euro/MWh.

2 MARTIE: Compania de petrol și gaze din SUA, Exxon, anunță că va opri investițiile în Rusia și va retrage un proiect major de gaze. Prețurile gazelor au ajuns la 157 EUR/MWh.

7 MARTIE: Comisia Europeană propune o reducere a dependenței UE de gazul rusesc cu două treimi, în special prin completarea obligatorie a nivelurilor de stocare subterană a gazelor până la 80% până în octombrie. Prețurile pentru gazul de vară în mod normal ieftin au ajuns pentru scurt timp la 345 EUR/MWh.

26 APRILIE: Gazprom oprește livrările către Polonia și Bulgaria din cauza refuzului de a plăti în ruble.

16 MAI: Rusia oprește livrările de energie electrică către Finlanda, mișcare percepută ca o reacție la cererea Finlandei de aderare la NATO.

21 MAI: Gazprom oprește livrările către Gasum din Finlanda.

31 MAI: Gazprom „suspendă complet aprovizionarea cu gaz” către compania olandeză GasTerra.

1 IUNIE: Gazprom oprește livrările către cea mai mare companie energetică a Danemarcei, „din cauza neplății în ruble”.

15 IUNIE: Gazprom anunță că fluxurile vor scădea la 40% din capacitatea Nord Stream începând cu 16 iunie.

11 IULIE: Conducat Nord Stream este oprită pentru lucrările de mentenanță timp de 10 zile.

21 IULIE: Nord Stream reia livrările, dar la 40% capacitate. Putin avertizează că fluxurile ar putea scădea din nou din cauza returnării întârziate a unei turbine aflată la reperații în Canada.

27 IULIE: Livrările prin Nord Stream scad la 20% din capacitate.

30 IULIE: Gazprom încetează să furnizeze gaze Letoniei „din cauza încălcării condițiilor de retragere a gazelor”.

3 AUGUST: Gazprom spune că sancțiunile UE, SUA și Regatul Unit împotriva Moscovei „fac imposibilă aducerea” turbinei în Rusia pentru a spori fluxurile prin Nord Stream, însă cancelarul german Olaf Scholz susține că Rusia nu vrea să mai ia turbina înapoi.

Impact.ro

Noutăţile partenerilor

comentarii: