image
Sursa foto: Getty Images

Cât timp sunt bolnavii de coronavirus contagioși

Studiile sugerează că noul coronavirus încetează să mai fie infecțios la aproximativ 11 zile de la debutul simptomelor, chiar dacă testele PCR ar putea întoarce un rezultat pozitiv.

Până să găsim un vaccin sau un tratament, e vital să știm cât mai mult despre comportamentul virusului, pentru a gestiona corect resursele și forța de muncă. În caz contrar, riscăm ca tot restul anului (și poate mai mulți ani de acum încolo) să intrăm și să ieșim dintr-o carantină în alta. 

Unele caracteristici importante care ar trebui cunoscute cu exactitate includ rata mortalității, rata de atac a virusului, încărcarea virală medie și doza minimă infecțioasă, numărul de reproducere de bază (care ne informează câte alte persoane se infectează în medie pornind de un singur caz pentru diverse scenarii de mobilitate a populației), precum și cât timp o persoană infectată rămâne contagioasă.

Acest ultim aspect este subiectul unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Centrul Național pentru Boli Infecțioase din Singapore, care au testat 73 de pacienți COVID-19. Analiza lor a relevat că, în medie, virusul nu a putut fi izolat sau cultivat după 11 zile de la debutul bolii – acest lucru a fost valabil, în ciuda identificării de material ARN viral cu testele PCR pentru coronavirus. 

Confuzia dintre cazurile pozitive și cazurile infecțioase 

Studiul sugerează că o persoană ar putea încă să testeze pozitiv, în ciuda semnelor evidente de vindecare.  Cu toate acestea, doar pentru că există încă materiale virale detectabile în lichidul respirator al unei persoane, nu înseamnă că acestea sunt și infecțioase. Acest fapt explică o mulțime de lucruri foarte ciudate pe care le-am văzut în legătură cu acest virus, cum ar fi oamenii care au avut rezultate pozitive consecutive după multe săptămâni în spital, timp în care le dispăruseră simptomele. Din cauza acestor cazuri, mulți au fost îngrijorați că oamenii se pot îmbolnăvi de COVID-19 de multe ori după recuperare sau că organismul uman nu poate produce suficienți anticorpi pentru a deveni imun la coronavirus. De exemplu, medicul sucevean Manuela Șestac a stat în spital o lună de la diagnosticare, timp în care a avut 5 teste pozitive. 

Cazurile ca al meu, cu o lună de spitalizare, sunt, din nefericire, numeroase. După vindecarea fizică, dăm în fiecare zi sau la o anumită perioadă examene, acele teste, iar rezultatele lor sunt deosebit de greu de așteptat. Avem impresia că poate niciodată nu ne vom face bine. Eu am avut cinci teste pozitive. Doctorul Șestac, într-o declarație pentru Digi24: “La fiecare așteptam un răspuns favorabil, nu venea. Sentimentul de minoritate, la gândul că poate nu te vei mai întoarce niciodată la viața ta de dinainte, aceste sentimente te copleșesc și poate sunt mai adânci decât simptomele inițiale ale bolii”, a adăugat medicul.

Un alt caz similar este cel al lui Andrei Scrab, care a fost depistat pozitiv pe 17 martie, iar de atunci a stat 48 de zile în spital la Iași, pentru că testele sale încă erau pozitive. În tot acest timp el se simțea bine, fără febră, tuse, sau alte simptome de coronavirus. Noul studiu sugerează că oamenii dezvoltă într-adevăr imunitate – doar că testele noastre de PCR sunt atât de sensibile, încât pot detecta chiar urme minuscule ale virusului. Ba mai mult, este posibil ca aceste virusuri să nu se poată replica în alte gazde la 11 zile după debutul simptomelor. Implicațiile sunt uriașe. Înseamnă că multe protocoale existente în prezent pentru gestionarea pacienților cu COVID-19 trebuie regândite. De exemplu, în multe țări, printre care și în România, internarea cazurilor confirmate este obligatorie, iar externarea din spital nu este posibilă decât după ce au fost efectuate două teste negative consecutive.

În lumina acestor constatări, spitalele ar putea externa un pacient după ce simptomele au dispărut și au trecut cel puțin 14 zile de la debutul bolii. Pentru siguranță, aceste cazuri pot fi ținute sub observație în izolare la domiciliu. În acest fel, multe paturi de spital valoroase pot fi eliberate pentru pacienții noi. Rezultatele sunt în conformitate cu alte studii anterioare care au investigat cât timp persoanele rămân infecțioase. Un studiu efectuat pe pacienții COVID-19 din Hong Kong a concluzionat că o persoană infectată poate transmite virusul altor persoane cu câteva zile înainte de debutul simptomelor, infecțiozitatea atingându-și vârful la debutul simptomelor, apoi în scădere continuă în următoarele 7 zile.

Aceste descoperiri sunt susținute de un alt studiu efectuat pe pacienți chinezi, care a concluzionat că vărsarea virală semnificativă începe cu două până la trei zile înainte de apariția simptomelor și că numărul de virusuri întregi care sunt expulzate scade după ce oamenii încep să se simtă bolnavi. Un alt studiu efectuat pe pacienții cu COVID-19 din Taiwan oferă informații valoroase despre infecțiozitatea virusului dintr-un alt unghi. Autorii studiului au testat persoanele care erau în contact strâns cu pacienții cu COVID-19, constatând că situațiile de cazuri secundare au apărut în termen de 5 zile de la debutul simptomelor gazdei originare. Persoanele aflate în contact cu persoana originară infectată după această perioadă nu au fost pozitive pentru COVID-19.

Apoi, un studiu din Germania care a cultivat virusul din probe prelevate din gât și plămâni a descoperit că acesta s-a putut reproduce și a infectat alte celule în prima săptămână de simptome, dar nici una după ziua 8 – asta în ciuda probelor care prezentau încărcături virale mari în testele PCR.

Un test pozitiv nu înseamnă neapărat că pacientul este încă bolnav sau contagios Aceste studii par să sugereze că replicarea virală scade rapid la o săptămână după debutul simptomelor și că pacienții nu mai răspândesc virusuri viabile după a doua săptămână de boală. Rezultatele, de asemenea, ne arată că nu ne putem baza foarte mult pe depistarea ARN prin testarea PCR, în jurul căreia atât de multe spitale și țări își formează strategia de management al bolnavilor de COVID-19 . În schimb, pacienții ar putea fi externați pe baza altor criterii, cum ar fi timpul scurs de la debutul bolii. Aceasta ar ajuta la eliberarea resurselor pentru pacienții noi. Poate vestea cea mai bună este că SARS-CoV-2 nu este un virus supranatural. Persoanele care au testat pozitiv săptămâni după săptămâni probabil că nu se reinfectează după recuperare, scrie libertatea.ro.

comentarii: