image
Sursa foto: justice.gov.md

Litvinenco, detalii despre proiectul de lege care va permite instrumentarea cauzelor penale în lipsa persoanei // FOTO

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, și secretara de stat Veronica Mihailov-Moraru au participat astăzi la consultările publice asupra proiectului de lege care se referă la ajustarea legislației ce ar permite instrumentarea cauzelor penale în lipsa persoanei, dacă aceasta în mod vădit se eschivează de la organele de drept.

„Cunoaștem situația actuală, când avem nenumărate dosare de rezonanță nefinalizate, pentru că persoanele culpabile, față de care există bănuieli rezonabile că ar fi prejudiciat statul și ar fi furat banii cetățenilor noștri, au reușit să fugă din țară sau să se ascundă, sfidând cu bună știință legislația și bunul simț”, a menționat ministrul Justiției.

Prin această inițiativă legislativă, se propune introducerea unui mecanism care prevede efectuarea unei proceduri speciale la faza de urmărire penală în partea ce ține de înaintarea învinuirii și acuzării în absența învinuitului. Și anume, judecătorul de instrucție să fie cel care va autoriza sau nu acțiunea de înaintare a acuzării și „va permite” judecarea cauzei în lipsa inculpatului. Evident, dacă procurorul va prezenta suficiente probe prin care va demonstra că acesta s-a eschivat de la urmărirea penală.

„Astfel, urmărim să simplificăm și să evităm blocarea dosarelor penale, pentru că inculpații „dispar” și sunt „de negăsit”, iar dosarele în care sunt vizați se prăfuiesc pe mesele procurorilor și judecătorilor. O astfel de abordare există în Ucraina, România, dar și alte state europene, ceea ce ne face să credem că este o soluție atât eficientă, cât și echilibrată prin prisma garanțiilor prevăzute de standardele internaționale. Voi insista ca proiectul de lege definitivat, urmare a ședinței de astăzi, să treacă cu maximă celeritate toate procedurile legale în vederea adoptării lui. Odată cu intrarea lui în vigoare, va fi posibilă tragerea la răspundere a mai multor hoți, dar și confiscarea averii lor. Așa este corect, asta așteaptă cetățenii”, a reiterat ministrul Sergiu Litvinenco.

La consultările publice au participat judecători, procurori, avocați și reprezentanți ai Parlamentului, Președinției și Ministerului Afacerilor Interne. Proiectul de lege urmează să fie definitivat și propus Guvernului spre examinare.

justice.gov.mdjustice.gov.md

justice.gov.mdjustice.gov.md

comentarii: