image
Sursa foto: Președinte.md

VIDEO: Consiliul Suprem de Securitate recomandă Guvernului instituirea stării de urgență în RM

Președintele Maia Sandu a întrunit astăzi începând cu ora 12:00 Consiliul Suprem de Securitate. Principalul subiect al discuțiilor a fost lupta cu pandemia și modalitățile de a opri răspândirea virusului. La ședință au participat membrii CSS, factori de decizie din diverse domenii, în special din domeniul sănătății, primarul general al capitalei, precum și lideri ai fracțiunilor parlamentare.

„Prognozele sunt sumbre, riscăm să ajungem la un număr mult mai mare de infectări și decese decât avem acum. În acest context am decis organizarea Consiliului Suprem de Securitate pentru a avea o imagine mai detaliată a situației reale și o claritate în ceea ce privește acțiunile Guvernului, Parlamentului și a altor instituții responsabile de gestionarea pandemiei”, a declarat Maia Sandu după ședința CSS.

În cadrul ședinței au fost audiate rapoarte, au fost dezbătute diferite scenarii și opțiuni. Experții în domeniul sănătății au atenționat că săptămânal pierderile de vieți omenești sunt echivalente căderii unui avion cu cetățeni și că trebuie să fie luate decizii responsabile pentru a încetini răspândirea virusului, a mai spus președintele.

„Acțiunile pe care le recomandăm Guvernului și Parlamentului se regăsesc în decizia de astăzi a CSS. Decizia Președinției și a majorității membrilor CSS este să recomande instituirea stării de urgență pentru două săptămâni. Se recomandă Guvernului, ca în decurs de trei zile, să elaboreze lista restricțiilor care trebuie impuse, activitățile și categoriile de cetățeni care vor cădea sub incidența acestor restricții, dar și compensațiile din partea statului care vor fi oferite și să înainteze aceste propuneri Parlamentului”, a spus Maia Sandu.

De asemenea CSS recomandă numirea secretarilor de stat la Ministerul Sănătății și numirea conducerii ANSP.

CSS recomandă modificarea componenței Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, ca în componența acesteia să fie incluși experți epidemiologi și medici.

Consiliul Suprem de Securitate solicită activarea Centrului Unic de Comandă în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență format din reprezentanții tuturor intituțiilor implicate în gestionarea crizei. Decizia mai conține solicitarea de accelerare a campaniei de vaccinare si crearea unui registru de programare online pentru etapa de vaccinare în masă a cetățenilor.

CSS solicită în context elaborarea mecanismului de livrare a medicamentelor compensate la domiciliu și organizarea punctelor de diagnosticare a cetățenilor tratați la domiciliu pentru evaluarea corectă a cazurilor.

docdoc

Briefing de presă susținut de Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, după ședința Consiliului Suprem de Securitate:

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: