image
Sursa foto: jurnal.md

Fost ambasador în SUA, despre demisia lui Nicu Popescu: „Oamenii sunt ghidați de micromotive”

Demisia lui Nicu Popescu din fruntea Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene și desemnarea în această funcție a lui Mihai Popșoi ar fi rezultatul unor jocuri sectariste la care actuala guvernare a recurs în lipsa unei viziuni strategice proprii. De această părere este fostul ambasador al R. Moldova la Washington, Igor Munteanu, actualmente președinte al partidului Coaliția pentru Unitate și Bunăstare și al Consiliului Administrativ al IDIS „Viitorul”.

În viziunea lui Igor Munteanu, Nicu Popescu a considerat că și-a încheiat misiunea în R. Moldova și nimic nu-l mai putea reține, nici măcar înaltele distincții de stat. Fostul ambasador atrage însă atenția că la demisia neașteptată a ex-ministrului de Externe ar fi putut să contribuie și unele disensiuni din interiorul partidului de guvernământ.

Pe chipul lui se resimțea de mai mult timp oboseala și dorința sa de a fi aproape de familie. A avut parte de un mediu prielnic pentru a-și îndeplini atribuțiile și o serie de circumstanțe care i-au înlesnit atingerea scopului țintit. Mai departe, totul se schimbă. Contextul regional, fracturile electorale în UE, neînțelegerile din actualul partid monopolist PAS, toate aceste lucruri complică mult viața diplomaților. Cu alte cuvinte, totul e mic și banal. Popescu nu a supărat pe nimeni, dar oamenii sunt ghidați de micromotive”, a declarat Munteanu pentru Jurnal.md.

În schimb, consideră aceeași sursă, numirea în funcția de șef al diplomației moldovene a lui Mihai Popșoi este cel mai probabil o gafă a actualei puteri, pentru că noul ministru nu ar dispune de capacitățile necesare în acest domeniu.

Funcția de ministru nu este o trambulină spre alte țări calde, iar tenacitatea cu care liderii formali sau informali ai PAS promovează oameni incompetenți pe domenii despre care nu au habar este ridicolă. Un interimat prelungit la MAEIE, exercitat de către unul dintre viceminiștri, ar fi fost mai util decât soluția preferată politic. Cred că de efectele acestei alegeri se vor convinge chiar autorii săi în cel mai scurt timp. Iar ceasul erorilor ticăie”, a precizat Igor Munteanu.

În această privință, politicianul a atras atenția la recenta declarație a ministrului Popșoi, precum că R. Moldova nu va denunța toate acordurile cu CSI, pentru că unele dintre acestea ar fi benefice pentru cetățeni.

Solicitat de Jurnal.md, Nicu Popescu nu a răspuns la mesajele noastre, iar Mihai Popușoi, cu care am discutat pe o rețea de socializare, a comentat declarațiile lui Igor Munteanu fără cuvinte, ci doar prin diferite emoticoane.

Menționăm că, în mandatul lui Nicu Popescu, R. Moldova a devenit stat candidat la aderarea la UE și a primit undă verde pentru deschiderea negocierilor. Acesta și-a dat demisia pe 24 ianuarie, fără să ofere detalii despre motivele deciziei sale, dar a dat asigurări că va continua să muncească în direcția integrării europene statului nostru.

Pentru a evita orice interpretări eronate privind motivul demisiei mele, subliniez clar: am îndeplinit cu succes obiectivele de politică externă stabilite cu președinta Maia Sandu la începutul acestui mandat și am nevoie de o pauză. Pauza e luată doar de la acest post, nu de la efortul și aportul meu personal la efortul președintei Maia Sandu și a echipei de guvernare de a ancora R. Moldova în familia statelor europene. Voi continua să fac acest lucru indiferent de poziția în care mă aflu”, a subliniat Popescu în cadrul unei conferințe de presă.

Mihai Popșoi, până a deveni ministru, a ocupat timp de cinci ani funcția de vicepreședinte al Parlamentului. Anterior, el a fost analist politic și cercetător la mai multe companii și fundații internaționale, manager de proiect la Oficiul NATO din R. Moldova și analist politic la Ambasada SUA de la Chișinău.

Noutăţile partenerilor

comentarii: