image
Sursa foto: socialistii.md

Moțiunea simplă inițiată de BCS împotriva ministrului Agriculturii, respinsă

Moțiunea simplă asupra politicilor Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, depusă de fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, a fost respinsă de majoritatea parlamentară.

Potrivit opoziției, instituția nu a întreprins nimic pentru a-i ajuta pe agricultori și a eșuat în gestionarea ramurii. În opinia BCS, ministrul Agriculturii, Viorel Gherciu, nu are o viziune clară privind dezvoltarea sectorului agroalimentar, iar suportul anunțat pentru agricultori nu este suficient.

„Prin acțiunile sau, mai degrabă, inacțiunile Ministerului Agriculturii, situația din sectorul agroalimentar al țării s-a agravat cumplit, cu zeci de mii de hectare de teren agricol nelucrate și sute de fermieri în pragul falimentului. Țara riscă să intre în criză alimentară”, se menționează în textul moțiunii.

Ministrul Agriculturii, Viorel Gherciu, a precizat că instituția a transmis către guvern propunerea ca regulamentul să fie ajustat și producătorii mici vor beneficia de compensarea a 100% din accize la motorină. Cealaltă categorie va beneficia de 30%, dar nu mai multe de 100 mii lei per beneficiar.

Anterior, Guvernul a aprobat un regulament privind acordarea compensației parțiale a accizei la motorină. Accizele vor fi compensate în mărime de 30% din cota pentru 2022 sau 894 lei per tonă, în cuantum de până la 100 de mii de lei anual pentru fiecare beneficiar

Moțiunea simplă exprimă poziția Parlamentului într-o anumită problema de politică internă sau externă ori și poate fi inițiată de cel puțin 15 deputați.

Noutăţile partenerilor

comentarii: