„Dacă se va întâmpla că se va lua o asemenea decizie, deși nu cred în ea, ca Maia Sandu să fie exclusă din cauza acestei comisii, o să o iau de mână și vom ieși să protestăm împotriva unei astfel de decizii. La fel și cu Andrei Năstase. O să ies cu ei. Consider că ar fi un abuz. Această comisie de anchetă va avea alt scop”, a declarat Andrian Candu.

„Vreau să asigur că această comisie de anchetă vine pentru a examina unele informații ce ține de influențarea proceselor dolitice de structuri străine, servicii secrete prin folosirea ONG-urilor. Deoarece sunt informații că se întâmplă acest lucru. Este singurul motiv”, a adpugat președintele Parlamentului.

Pe de altă parte, Candu a insistat că audierile în cadrul comisiei vor avea loc cu ușile închise, în ciuda solicitării președintei PAS ca aceastea să fie publice.

Parlamentul a constituit, la începutul lui octombrie, o comisie de anchetă care investighează „elucidarea circumstanţelor imixtiunii Fundaţiei Open Dialog în treburile interne ale Republicii Moldova și finanţarea ilegală a unor partide politice”. Din comisie fac parte trei deputați PD, doi socialiști și unul de la grupul PPE.

Open Dialog Foundation este o organizație internațională de drepturi ale omului cu reprezentanțe la Varșovia, Kiev și Bruxelles. Scopul principal al Fundației este de a proteja drepturile omului, democrația și statul de drept în spațiul post-sovietic.