image
Sursa foto: jurnal.md

Fermierii din RM, indignaţi de majorarea preţurilor la carburanţi; „Se conturează un cartel între petrolişti şi ANRE”

Mai mulţi agricultori din ţară sunt indignaţi de scumpirile carburanţilor. Fermierii semnalează o înţelegere între petrolişti şi Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică, care intervine înaintea începerii lucrărilor agricole din Republica Moldova.

„Îmi sună zeci de agricultori şi se revoltă în legătură cu scumpirea subită şi neargumentată a preţurilor la motorina. În ultimele două săptămâni, nu au avut loc majorări semnificative a cotaţiilor de ţiţei”, a declarat Alexandru Slusari, vicepreşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr, fostul preşedinte al Asociaţiei UniAgroProtect.

„Toţi fermieri găsesc doar o singură explicaţie – un cartel între petrolişti şi ANRE în contextul începerii lucrărilor agricole de primăvară. Vă amintesc că agricultorii din Moldova spre deosebire de colegii lor din UE, Ucraina şi Rusia, nu primesc nicio subvenţie de la stat pentru combustibil”, a adăugat Alexandru Slusari.

Totodată, vicepreşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr spune că anunţul privind majorarea preţurilor carburanţilor trebuie să fie urmat de proteste.

„În mod normal, după anunţul făcut de ANRE, mii de fermieri ar trebui să iasă cu tractoare la protest, pe traseele naţionale. Cu certitudine aşa ar proceda agricultorii din Polonia, Ungaria, Grecia, Franţa sau Italia. Cel puţin e nevoie de intervenţia asociaţiilor producătorilor agricoli”, a mai spus Alexandru Slusari.

Amintim că ieri, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a anunţat că măreşte preţul plafon pentru comercializarea carburanţilor. De astăzi, operatorii petrolieri vor afişa preţuri mai mari pentru benzină cu 61 de bani, iar pentru motorină - cu 52 de bani.

Preţul plafon pentru benzina cu cifra octanică 95 va fi de 18 lei şi 48 de bani. Totodată, motorina se scumpeşte până 16 lei şi 25 de bani.

Noile preţuri plafon vor fi valabile în perioada 4 - 17 aprilie. În această perioadă, petroliştii nu au dreptul să comercializeze cu amănuntul carburanţi la preţuri mai mari decât plafonul stabilit de ANRE.

Noutăţile partenerilor

comentarii: