image
Sursa foto: Nadejda Roșcovanu

Bugetul de stat pentru 2022, votat în lectura a doua; BCS: E un jaf; Partidul Șor: Vom merge la Curtea Constituțională

Parlamentul a votat în lectura a doua proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2022. Principala lege financiară a statului a trecut cu 55 de voturi. BCS și Partidul Șor nu au susținut proiectul.

Veniturile la bugetul de stat vor constitui, în anul viitor, 50,1 miliarde de lei și vor fi în creștere cu 9,2% față de anul curent. Cheltuielile vor constitui 65,2 miliarde de lei, mai mult cu peste 7,5 miliarde lei. Deficitul bugetului de stat este prevăzut în sumă de 15,1 miliarde de lei.

Principalele surse de finanțare a acestuia sunt sursele externe (intrări nete din împrumuturi externe pentru suport bugetar și implementarea proiectelor finanțate din surse externe) și sursele interne (emisiunea VMS și mijloace din vânzarea şi privatizarea patrimoniului public).

BCS a calificat bugetul de stat pentru 2022 „o simplă înșelătorie” și „un jaf în esență”.

„El nu deservește poporul nostru, ci companiile transnaționale, FMI și Banca Mondială. Păcat că n-ați spus la alegeri că îi veți servi pe aceștia și nu poporului. Este constituit în baza unei inflații de 6,9%, în timp ce Banca Națională prognozează 14%. Adică toate majorările de salarii și pensii sunt o înșelătorie. Salariile și pensiile reale vor cădea dramatic. Oamenii vor sărăci”, a declarat Bogdan Țârdea în cadrul unui briefing.

Totodată, Marina Tauber de la Partidul Șor a invocat încălcări de procedură, afirmând că deputații nu au avut timp suficient pentru a înainta amendamente. Ea a anunțat că formațiunea va ataca proiectul bugetului de stat pentru 2022 la Curtea Constituțională.

Deputații BCS și cei de la Partidul Șor au propus numeroase amendamente, dar acestea au fost respinse.

„E o mașinărie de vot ceea ce a fost azi. Nu vom susține acest proiect de buget. Nu trebuie să împărțim oamenii pe criterii politice, galbeni, roșii, etc.”, a spus Zinaida Greceanâi.

„S-a terminat practica cu împărțitul banilor în dependență de la ce partid e primarul”, a menționat Dan Perciun de la PAS

„Am impresia că până acum a fost pustiu în țară și acum toți vin cu amendamente. De parcă RM nu a mai avut guverne, toți cu amendamente. De un miliard de lei e nevoie pentru amendamente”, a comentat și deputatul PAS Vasile Șoimaru.

Potrivit proiectului, veniturile la bugetul de stat vor constitui, în anul viitor, 50,1 miliarde lei și vor fi în creștere cu 9,2% față de anul curent. Majorarea veniturilor se datorează, în principal, încasărilor din impozite și taxe, ca urmare a îmbunătățirii indicatorilor macroeconomici și unor măsuri de politică fiscală.

Proiectul mai prevede alocarea resurselor pentru majorarea ajutorului pentru perioada rece a anului cu 200 lei, de rând cu creșterea numărului de beneficiari ai acestui ajutor, compensarea parțială pentru gospodăriile casnice a costurilor facturilor la gaze naturale și energie termică, precum și extinderea ariei de acoperire a proiectelor din cadrul Fondului Național de Dezvoltare Regională, fiind inclusă și dezvoltarea locală - cu 550 milioane lei.

De asemenea, proiectul de lege prevede creșterea graduală a salariilor angajaților din sectorul bugetar, precum și ajustarea prevederilor Legii nr. 270/2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar și altor acte normative. Astfel, valoarea de referință generală care se aplică pentru calcularea salariilor a peste 72 mii de angajați din sectorul bugetar se va majora până la 1800 lei, iar pentru 103 mii de angajați - până la 1900 lei. Totodată, proiectul prevede alocații pentru majorarea claselor de salarizare pentru șoferi angajați în sistemul bugetar.

Pe partea de cheltuieli a fost operată o majorare cu peste 7,5 miliarde lei a cheltuielilor din bugetul de stat comparativ cu cele prevăzute pentru anul curent. Astfel, cheltuielile totale vor constitui 65,2 miliarde lei. Din suma totală a cheltuielilor bugetului de stat, 51,4% sau 33,5 miliarde lei reprezintă transferuri către alte bugete (BASS, FAOAM și APL), iar 48,6% sunt cheltuieli pentru implementarea programelor, prin intermediul autorităților publice centrale. Cheltuielile destinate implementării proiectelor finanțate din surse externe vor constitui, în anul 2022, circa 5,4 miliarde lei, reprezentând 8,3% din cheltuielile totale ale bugetului de stat.

Pe lângă aceasta, în proiectul bugetului pe anul 2022 se prevede asigurarea programelor actuale de cheltuieli. Per total, cheltuielile capitale vor constitui 6,7 miliarde lei (cu 1,8 milioane lei mai mult comparativ cu anul 2021), dintre care investițiile capitale vor constitui 2,7 miliarde lei (405 milioane lei mai mult comparativ cu anul 2021).

Deficitul bugetului de stat este prevăzut în sumă de 15,1 miliarde lei. Principalele surse de finanțare a acestuia sunt sursele externe (intrări nete din împrumuturi externe pentru suport bugetar și implementarea proiectelor finanțate din surse externe) și sursele interne (emisiunea VMS și mijloace din vânzarea şi privatizarea patrimoniului public).

Soldul datoriei de stat la 31 decembrie 2022 se estimează la 103,3 miliarde lei, ponderea datoriei de stat în PIB la sfârșitul anului 2022 nu va depăși 40,4%, cu 3,7 puncte procentuale mai mult față de valoarea precizată pentru finele anului 2021.

Noutăţile partenerilor

comentarii: