„Propunem includerea pentru agenda de mâine a proiectului privind modificarea articolului 13 din Constituție și restabilirea unui adevăr istoric că limba de stat este limba română. Unele comisii au tergiversat intenționat acordarea avizelor pe marginea acestui proeict de lege. Până mâine, Comisia Administrație pubblică poate reuși să dea aviz, iar Comisia Juridică să pregătească raport”, a declarat președintele fracțiunii PLDM, Tudor Deliu.

Propunerea PLDM a nemulțumit socialiștii și comuniștii, iar speakerul Candu a refuzat să supună votului acestă propunere, invocând încălcări de procedură.

„Acest proiect ține de opinia cetățenilor întregii țări. Amintesc că având majoritatea constituțională nu am făcut acest lucru. Sunteți niște pitici cu cinci deputați și încercați să întoarceți societatea cu fundul în sus”, a intervenit liderul PCRM, Vladimir Voronin.

„Proiectul nu are raportul Comisiei Juridice. Nu există nici oportunitatea de a-l discuta”, a spus și socialistul Grigore Novac.

„Nu-l pot supune votului. Ieri la Biroul Permanent, Comisia administrație publică, astfel ca ulterior Comisia Juridică să dea raport

„Din 2017 ați inclus pe ordinea de zi o mulțime de proiecte de legi fără avizele necesare. Vă rog să vă pătrundeți de importanța includerii acestui proiect pe ordinea zi Este inadmisibl ca în Constituție să fie un neadevăr științific. S-a făcut prea multă politică din acest adevăr științific. Am auzit tot felul de inepții cu limba moldovenească”, a insistat liberal-democrata Maria Ciobanu.

Argumentele deputaților PLDM nu l-a convins pe speakerul Andrian Candu.

Proiectul semnat de liberal-democraţi a fost avizat de Curtea Constituțională încă acum un an și aprobat de Guvern în decembrie 2017.

Asta după ce, încă în 2013, magistraţii costituţionali au decis că denumirea corectă a limbii de stat în Republica Moldova este limba română şi că textul Declaraţiei de Independenţă, în care se spune că limba oficială este româna, prevalează în raport cu textul Legii Supreme.