image
Sursa foto: jurnal.md

Acordul privind creditul rusesc, atacat la Curtea Constituțională; Coaliția PSRM-PD l-a lăsat pe agenda Parlamentului

Acordul pentru creditul de 200 de milioane de euro oferit de Rusia a fost atacat la Curtea Constituțională. Sesizarea a fost depusă astăzi de Grupul parlamentar Pro Moldova care a cerut examinarea în regim de urgență.

În acest context, deputații au solicitat excluderea de pe ordinea de zi de astăzi a Parlamentului, propunerea însă a fost respinsă de majoritatea parlamentară.

„Până când Curtea Constituțională nu va examina sesizarea, Parlamentul nu are dreptul să ratifice acest acord. Va fi gravă sfidare a legii”, a comentat deputatul Sergiu Sârbu.

„Considerăm că acest acord este unul periculos pentru noi și pentru generațiile viitoare. Conține prevederi care nu se regăsesc în acordurile cu alte state”, a adăugat liderul fracțiunii PAS, Igor Grosu.

Potrivit semnatarilor sesizării depuse la Curtea Constituțională, la semnarea acordului practic nu au existat negocieri, iar Guvernul a luat act de proiectul de acord, a inițiat negocierile și a aprobat semnarea cordului prin același act.

Totodată, nu se cunoaște cine a negociat acordul și în ce condiții și nu există avizul Ministerului Justiției și a comisiei parlamentare de profil.

Opoziția mai acuză că documentul favorizează companiile rusești, iar litigiile, în caz de neconcordanță cu acest acord, nu vor putea fi soluționate în arbitrajele internaționale. Cel mai controversat punct din acord, în opinia partidelor de opoziție, este cea care prevede că creditele persoanelor private, în entitățile bancare ale Federației Ruse, sub garanția părții ruse și cu acordul părții RM, pot deveni datorie de stat.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: