image
Sursa foto: jurnal.md

Dezbateri încinse la Ora Expertizei: „Referendumul privind aderarea la UE nu este al unui lider politic sau al unui partid”

Pentru ca referendumul de aderare la Uniunea Europeană să reușească, trebuie să fie mobilizate toate forțele pro-vestice. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul „Orei Expertizei” de la Jurnal TV. Emisiunea s-a lăsat cu dezbateri între invitații din platou.

„Trebuie să fim atenți, pentru că un răspuns negativ ar putea schimba lucrurile. Câteodată dacă forțezi ceea e vezi că merge bine, lasă impresia că există niște interese oculte pe care nu le cunoaștem. Cred că unirea cu România este cea mai frumoasă șansă, având în vedere că se poate întâmpla ca Rusia să-și mobilizeze agenții și răspunsul să fie negativ. Ca să reușească acest referendum, toate forțele pro-vestice trebuie să fie mobilizate. Îl sfătuiesc pe domnul Băluțel să vadă cum să-i imobilizeze pe unioniști, astfel ca să voteze pentru referendum. Să-și asume această colaborare deschis și frumos”, a declarat politiciana Vitalia Pavlicenco.

În replică, Adrian Băluțel, șeful Cabinetului președintei Republicii Moldova, a declarat că referendumul este o misiune națională, nicidecum al unui partid politic.

„Acest referendum nu este al unui lider politic sau al unui partid. Din acest motiv doamna președintă a organizat și vom continua să organizăm runde de consultări cu reprezentanți din toate păturile societății, din toate domeniile, pentru a încuraja lumea să vorbească de ce ei susțin UE. Doamna președintă a îndemnat societatea civilă să susțină o campanie de informare privind referendumul. Am îndemnat partidele politice să-și facă campania lor de susținere a parcursului european”, a menționat Adrian Băluțel.
„N-o să vin cu ceva nou dacă o să reamintesc despre riscurile care există, războiul hibrid, campaniile de dezinformare. Domnul Băluțel a spus că fiecare partid să-și facă campania sa. În loc să construim ceva împreună, iarăși mergem în zone separate”, a menționat vicepreședintele PSDE, Eremei Priseajniuc.

Avocatul Teodor Cârnaț, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii, expert în drept constituțional, consideră că în cadrul referendumului ar trebui să fie supuse consultărilor două întrebări.

„Una din aceste întrebări să aibă legătură directă cu alegerea președintelui RM. Să fie întrebarea: „RM este condusă de un regim prezidențial”. Asta ar însemna că președintele vine în fruntea puterii executive. Ca să convingi populația să vină la acest referendum, trebuie să-i dai ceva concret”, a spus Teodor Cârnaț.

Urmăriți mai jos continuarea dezbaterilor de la Ora Expertizei.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: