image
Sursa foto: Lucas Schifres/Getty Images

Prețul petrolului a scăzut semnificativ pe piețele internaționale

Prețul petrolului a scăzut semnificativ, joi seara, pe piețele internaționale. Pe fondul reducerii cererii din China și SUA, țițeiul european a pierdut 5% într-o singură zi, coborând la cea mai mică cotație din ultimele patru luni – 76 de dolari pe baril.

Evoluția nu a fost provocată de informații noi sau date economice neașteptate, ci pare mai degrabă o descărcare a tensiunilor din piață. Producția rafinăriilor din China a scăzut cu 2,8% față de recordul atins în luna precedentă, dar o cerere mai scăzută de combustibili și carburanți fusese anticipată, scrie Biziday.

În Statele Unite, cele mai recente date ale Agenției Internaționale pentru Energie indică o scădere de 7,6% a produselor rafinate față de săptămâna anterioară, dar raportul anterior al instituției anticipase acest lucru, pe fondul creșterii stocurilor. Singurele date noi care au venit din SUA arată o încetinire generală a consumului, pusă mai ales pe seama scăderii vânzărilor de mașini noi.

Evoluția a fost atât de surprinzătoare, încât OPEC a considerat-o o mișcare speculativă. “Dispoziţia este negativă, graficele sunt negative. Va fi nevoie de ceva pentru a schimba această stare de spirit de pe piața petrolului, dar până atunci traderii vor duce prețurile tot în jos, până când își vor da seama că le-au dus prea mult în jos”, a comentat pentru Reuters un analist de la Price Futures Group.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: