image
Sursa foto: asia.nikkei.com

Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică cu rază intermediară, pe deasupra Japoniei

Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică cu rază intermediară, pe deasupra Japoniei. Sirenele antiaeriene au sunat în orașele din Hokkaido, trenurile au fost oprite iar autoritățile japoneze au cerut populației să se adăpostească.

Alerta a fost declanșată în Japonia la ora locală 7.30 dimineața. Sirenele aeriene au pornit, trenurile s-au oprit, iar populația a fost avertizată prin instalațiile de amplificare și pe telefoanele mobile să se adăpostească.

Este pentru prima dată, în ultimii cinci ani, când Coreea de Nord lansează o rachetă pe deasupra Japoniei. Aceasta a trecut pe deasupra insulei Hokkaido și s-a prăbușit în mare, la circa 4.600 de kilometri de locul decolării, scrie Biziday.

BBC observă că lansarea pare a fi o escaladare deliberată menită să atragă atenția Japoniei și a SUA, care l-au ignorat în mare măsură pe liderul nord-coreean Kim Jong-un. De asemenea, normele internaționale interzic testele cu rachete care trec pe deasupra altei țări, fără nicio avertizare sau consultare prealabilă, deoarece acțiunea poate fi confundată cu un atac.

Guvernul japonez a convocat o reuniune a Consiliului de Securitate Națională.

Noutăţile partenerilor

comentarii: