image
Sursa foto: jurnal.md/ Nadejda Roșcovanu

Ordinul lui Stoianoglo: 38 de dosare penale care ar fi politice vor fi examinate de un „grup de control”

Un grup de control și monitorizare a unor cauze penale concrete va evalua 38 de dosare penale, pretins instrumentate pe motive politice. O dispoziție în acest sens a fost emisă de procurorul general Alexandr Stoianoglo.

Decizia lui Stoianoglo vine în urma declarațiilor și Raportului Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, care indica o listă de dosare cu suspiciuni de urmărire ilegală, abuzivă, selectivă și pe motive politice a unor persoane din Republica Moldova.

„De asemenea, s-a luat act și de declarațiile unor organizații neguvernamentale, activiști civici, reprezentanți ai partidelor politice, dar și adresările parvenite pe adresa Procurorului General, din care rezultă o listă de câteva zeci de dosare, care ar reprezenta rezultatul unor comenzi politice și care au dus la urmărirea penală și judecarea, pe nedrept, a mai multor persoane”, se spune într-un comunicat de presă al PG.

Astfel, de la începutul acestei săptămâni, Grupul format din șase procurori va evalua și va prezenta rapoarte pe marginea fiecărei cauze penale, incluse în listă, aflate atât la faza de urmărire penală, cât și în cea judiciară sau, după caz, de executare. Ulterior, informațiile vor fi dezbătute și analizate de conducerea Procuraturii, împreună cu procurorii de caz.

„În cazul în care vor fi stabilite abateri grave de la lege la intentarea și instrumentarea acestor cauze penale, vor fi luate măsurile legale în consecință. Si anume, dosarele aflate la etapa urmăririi penale vor fi clasate. În cazul celor aflate deja pe rolul instanțelor de judecată - procurorii vor renunța la învinuirile aduse sau vor veni cu ordonanțe de reîncadrare a faptelor, iar pe dosarele aflate în faza de executare – se va verifica eventualitatea declanșării căilor extraordinare de atac”, se mai arată în comunicat.

Procuratura Generală mai precizează că, în rezultatul controalelor efectuate la cele două procuraturi specializate, dar și pentru o serie de încălcări grave, inclusiv: rețineri, arestări, percheziționări, sechestre, interceptări, filări ilegale, tergiversări ale examinării dosarelor, hotărâri ilegale pe fond, reprezentare defectuoasă a acuzării de stat în instanțele judecătorești, neatacarea hotărârilor ilegale în instanțele de judecată, Inspecția Procurorilor a inițiat 33 de proceduri disciplinare în privința a 24 de procurori (10 de la PA și 14 - PCCOCS).

Din numărul total al procedurilor disciplinare, 18 au fost deja transmise Colegiului de Disciplină și Etică din cadrul CSP, restul continuând a fi examinate de inspectori.

Citeşte mai mult despre

comentarii: