image
Sursa foto: Profimedia Images

Opt președinți din UE cer ca Ucraina să devină imediat țară candidată și să se deschidă negocierile de aderare

Președinții din opt state ale Uniunii Europene au cerut, luni, acordarea imediată a statutului de țară candidată pentru Ucraina și deschiderea negocierilor de aderare a acesteia la blocul european, potrivit unei scrisori deschise, citate de Reuters.

Anunțul vine după ce președintele Zelenski a cerut oficial aderarea țării sale la UE printr-o procedură de urgență, în contextul războiului de agresiune pe care Rusia l-a pornit împotriva Ucrainei.

„Noi, preşedinţii statelor membre UE: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia şi Slovenia credem cu tărie că Ucraina merită să primească imediat o perspectivă de aderare la UE”, se arată în scrisoare.

Președintele ucrainean, Vladimir Zelenski a spus, luni, că a semnat o cerere oficială de aderare a țării sale la Uniunea Europeană. Zelenski a cerut Uniunii Europene să permită aderarea imediată a Ucrainei printr-o procedură specială, scrie Digi24.

Această procedură nu există ca atare, iar, în mod obișnuit, integrarea în UE este un proces de durată pentru ca legislaţia ţării candidate să fie armonizată cu cea europeană.

Noutăţile partenerilor

comentarii: