Mardik Martin s-a născut în Iran, într-o familie americană, şi a fost crescut în Irak, unde, iniţial, a lucrat pentru un distribuitor de filme.

Ulterior, a plecat în Statele Unite ale Americii pentru a studia economie la Universitatea din New York, dar acolo s-a mutat la departamentul de film, cunoscându-l pe regizorul Martin Scorsese, în 1961.

La scurt timp de la întâlnirea lor, Mardik şi Scorsese au început să colaboreze, rezultând câteva pelicule timpurii, precum "It’s Not Just You, Murray", lansat în 1964, "Cine bate la uşa mea?/ Who’s That Knocking at My Door?" şi documentarul "Italianamerican".

Istoricul de film Peter Biskind a relatat că "cei doi tineri stăteau iarna, în frig şi zăpadă, şi scriau".

După ce s-a mutat la Hollywood, Martin a lucrat pentru compania Chartoff-Winkler Productions şi a scris scenariul pentru filmul "Valentino", regizat de Ken Russell.

Pentru capodopera cinematografică "Taurul furios/ Raging Bull", din 1980, Martin a petrecut un an şi jumătate cercetând activitatea şi viaţa personală a campionului de box Jake LaMotta şi a primit o nominalizare la Globul de Aur pentru cel mai bun scenariu.

Pentru realizarea scenariului peliculei din 1980, Martin a colaborat cu Paul Schrader. El a povestit în anul 2007, pentru publicaţia Los Angeles Times, că "De Niro voia să facă «Raging Bull», dar Marty nu, pentru că ura boxul şi sportul".

Viaţa lui Mardik a fost marcată şi de momente dificile, devenind dependent de cocaină şi pierzând colaborări importante pentru pelicule precum "Carlito/ Carlito’s Way".

Ultimul scenariu pe care l-a scris a fost cel al filmului "The Cut", în regia lui Fatih Akin, lansat în 2014.

Un documentar despre viaţa lui Mardik Martin, intitulat "Mardik: Baghdad to Hollywood", a apărut în 2008.