image
Sursa foto: IPN.md

Directorul executiv al Asociației pentru Politică Externă: „Nu văd o schimbare calitativă în relația cu Federația Rusă”

Directorul executiv al Asociației pentru Politică Externă, Victor Chirilă, este de părere că, schimbări pozitive și calitattive în relația Republicii Moldova cu Federația Rusă nu sunt. Dialogul este la nivel de președinte. Nu se văd schimbări în domeniul economic și în domeniul politic în general.

„Dacă vorbim, de exemplu, despre Transnistria, vedem în continuare că, în ciuda dialogului și încălzirii care există între Dodon și administrația prezidențială sau guvernul din Federația Rusă, administrația transnistreană creează noi posturi la frontiera administrativă – peste 18 posturi au fost create până în prezent. Nu se vorbește nimic practic despre casarea armamentului, cred că acest subiect este acum înghețat. Deci, nimic nu se vede pozitiv în urma acestui dialog. Ce va fi dacă acest acord va fi blocat? Probabil că va fi o răceală în continuare a relațiilor Republicii Moldova cu Federația Rusă”, a declarat Victor Chirilă într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN.

În opinia sa, de suferit vor avea cetățenii moldoveni care muncesc în Federația Rusă. De asemenea, agricultorii care își exportă produsele pe piața rusească. „Și aceasta nu este din cauza opoziției, este din cauza domnului Dodon și a guvernului său care a negociat, dar eu nu cred că putem folosi cuvântul acesta – „negociat” – în cazul acordului acesta de creditare cu Federația Rusă. Din punctul meu de vedere, este un acord care a fost dictat de Federația Rusă”, a notat directorul APE.

Expertul este de părere că acest acord „s-a negociat direct din oficiul președintelui cu reprezentanții guvernului și președinției de la Moscova”. „Sentimentul meu este că acest acord a fost dictat și a fost acceptat, pentru că domnul Dodon are nevoie de acest credit pentru a-și pune în practică acele proiecte megalomane, mai ales pe timp de pandemie și nu numai, pentru că cred că acest credit care este, așa cum spune el, „lipsit de condiții”, ceea ce nu este adevărat, pentru că sunt condiții tacite pe care Federația Rusă le pune Moldovei pentru a obține astfel de credite, dar pentru domnul Dodon aceste condiții nu contează, el le trecea cu vederea.

Directorul APE mai spune că momentul actual este destul de sensibil – acest acord este un semnal că Federația Rusă nu a renunțat să readucă Republica Moldova în sfera sa de influență cu orice preț. În opinia sa, „este o capcană pe termen lung, este o capcană care a mai fost folosită în anii ‘90, atunci când statul a creditat de la Federația Rusă pentru a achita datoriile pentru gazul consumat și, în cele din urmă, a pierdut controlul asupra întreprinderii „Moldovagaz”.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: