image
Sursa foto: agropost.ro

Republica Moldova ar putea deveni al treilea exportator mondial de prune proaspete

Republica Moldova ar putea ajunge în acest an pe locul trei în lume privind exportul de prune. Condiția este una - ca producătorii să-și mențină capacitățile. Singurele două țări care ar putea exporta mai multe prune sunt Chile și Africa de Sud. Sunt constatările analiștilor internaționali de la East Fruit, potrivit cărora, Republica Moldova devine un concurent pentru Spania, un exportator consacrat pe continentul european.

Experții de la East Fruit au calculat că în perioada iulie-octombrie curent, Republica Moldova a reușit să exporte peste 70 de mii de tone de prune proaspete, câștigând peste 38 de milioane de dolari. Astfel, a fost doborât recordul anterior, din 2017-2018, cu cel puțin 24 de mii de tone.

„Exporturile totale de prune din Republica Moldova ar putea ajunge la 85.000 de tone în acest an. Dacă va fi așa, având în vedere scăderea producției de prune în Spania, Republica Moldova ar putea deveni în 2023-2024 al treilea exportator mondial de prune proaspete, luând locul Spaniei”, sunt constatările experților East Fruit.

Republica Moldova ar putea fi exportatorul nr.1 de prune în emisfera nordică, conchid experții de la East Fruit. Potrivit acestora, cea mai mare cantitate de prune a fost exportată pe piața europeană. În sezoanele precedente, situația era inversă – cele mai multe prune ajungeau în Rusia și CSI.

Este o consecință a liberalizării pieței exporturilor de către Uniunea Europeană, afirmă în context ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea.

„Noi aveam liberalizat doar 30 de mii de tone, iar acum avem o piață liberalizată complet, ceea ce înseamnă că noi putem exporta toate tipurile de produse agricole din Moldova fără taxe în UE. Republica Moldova a exportat în acest an peste 71 de mii de tone de prune. Dintre acestea, 75% au mers în Uniunea Europeană. Este vorba de peste 50 de mii de tone de prune la niște prețuri extraordinar de bune pentru agricultorii noștri”, a spus ministrul Agriculturii.

Doar 14 mii de tone de prune proaspete au ajuns în CSI, inclusiv Rusia, în timp ce 54 de mii de tone au mers către consumatorii din Uniunea Europeană. Dintre țările spațiului comunitar, cel mai mare importator de prune din Republica Moldova, în sezonul curent, a fost România, un de au ajuns circa 17 mii de tone. Polonia este al doilea mare importator, cu 12 mii de tone. Pe locul trei se află Germania, care a importat 7 mii de tone. Cantități semnificative de prune au ajuns în Cehia și Croația.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: