image
Sursa foto: MECC

Lilia Pogolșa spune de ce l-a demis pe Ion Iovcev: „Avem obligația de a respecta legislația referitoare la limita de vârstă”

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a reacționat peste două zile după ce directorul unicului liceu cu predare în limba română de la Tiraspol, Ion Iovcev, a anunțat opinia publică că a fost eliberat din funcție. Profesorul a anunțat că ordinul de eliberare, semnat de ministrul interimar, Lilia Pogolșa, i-a fost adus la cunoștință la telefon și că regretă că este eliberat cu puțin timp înainte de a marca 30 de ani de activitate a liceului, pe care l-a condus de-a lungul timpului.

MECC ține să menționeze că Ion Iovcev a fost numit inițial în funcția de director pe un termen de patru ani. În 2008 acest termen a fost prelungit până la alegerea prin concurs a unui nou director.

În 2015 contractul a expirat și Ion Iovcev a fost desemnat în calitate de director interimar până la desfășurarea unui nou concurs.

Din 2015 până în prezent însă acest concurs nu a fost organizat.

„Menționăm că Regulamentul, aprobat prin ordinul Ministerului Educației nr. 163/2015, interzice participarea la concurs a persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani.(...)Conducătorii eliberați din serviciu în legătură cu atingerea vârstei de 65 de ani pot fi angajate în orice funcție, alta decât cea de conducător al unității de stat”.

Ministerul mai precizează că în pofida acestui fapt, raporturile de muncă cu Ion Iovcev „au continuat și după împlinirea de către dumnealui a vârstei de 65 de ani, fără organizarea, în modul stabilit, a concursului pentru ocuparea funcției de director”. „Ministerul are și obligația de a respecta legislația în vigoare referitoare la limita de vârstă pentru deținerea funcției de conducător al unei instituții publice de învățământ”, se mai arată în comunicat.

Amintim că Ion Iovcev a apărat mereu drepturile copiilor din stânga Nistrului la studii în limba română. Este deținător al Ordinului Republicii. În 2014 a fost decorat cu Ordinul „Steaua României". Cea mai înaltă distincţie i-a fost oferită de ex-președintele României, Traian Băsescu, în semn de preţuire şi recunoştinţă pentru contribuţia la afirmarea şi apărarea identităţii etnice şi culturale a comunităţilor româneşti.  Ministrul interimar al Educației, Lilia Pogolșa a fost criticată dur de societatea civilă și oamenii de cultură din RM pentru modul în care l-a demis pe directorul liceului.

Recent Ion Iovcev a învins Covid, iar la finele lunii mai a suferit în urma unui grav accident rutier produs în stânga Nistrului.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: