image
Sursa foto: Jurnal.md

Tatiana Safaler, autoarea cărții „Femeile emigrante povestesc”: În acea noapte, mulți din nordul Italiei au pornit spre sud

Tatiana Safaler, profesoară de franceză originară din satul Țareuca, raionul Rezina, autoarea cărții „Femeile emigrante povestesc”, locuiește împreună cu familia în or. Mestre, Veneția, o a doua regiune, cea mai afectată de coronavirus, după Lombardia, Italia.

În aceste momente, ea și familia ei, sunt cu gândul la cei de acasă, în special la părinți, rude, oamenii în etate din mediul rural, care nu toți au acces la tehnologiile avansate de informare. Îndemnul profesoarei pentru cei de acasă e ca oamenii să se autoizoleze, să stea închiși în casă, pentru a preveni infectarea, mai ales ținând cont de problemele sistemului de sănătate din RM.

Profesoara spune că, de obicei, primăvara în Italia începe cu un eveniment foarte popular - Carnavalul de la Veneția și vacanța de Carnaval, după care elevii revin la studii.

Pe internet apăruse informația despre virusul care a afectat China, dar la început nimeni nu i-a atras prea mare atenție. Când au apărut primele cazuri în Lombardia, erau siguri că medicii vor face față acestei situații.

„În Italia este un sistem foarte performant de sănătate. Treptat însă ne-am dat seama că situația se agravează. Autoritățile au izolat complet această regiune, încât nimeni să nu intre, nici să nu iasă, deoarece numărul îmbolnăvirilor a început să crească vertiginos de la o zi la alta”, ne spune Tatiana Safaler.

Când au fost înregistrate primele cazuri în regiunea Veneto, elevii și profesorii, printre care și ea, au primit indicația să stea acasă, să evite locurile publice și să ia măsuri suplimentare de igienă. Și-au dat însă seama de toată gravitatea situației atunci când a fost instituită carantina și autoritățile au dispus închiderea regiunii Veneto, pentru a nu răspândi virusul în alte regiuni.

„Tocmai la acel moment a început panica. În acea zi, pe la orele 23:00-24:00 multe persoane din sudul Italiei, care munceau ori studiau în nordul Italiei au luat cu asalt gările, dar și cu alte mijloace de transport, au hotărât să se întoarcă acasă. În aceste condiții era de așteptat ca virusul să se extindă pe întreg teritoriul Italiei”, afirmă Tatiana Safaler.

Profesoara consideră că dacă autoritățile ar fi acționat prompt din start, de la prima etapă de apariție a virusului și n-ar fi permis trecerea oamenilor dintr-o regiune în alta, situația poate ar fi fost mai puțin gravă. De menționat că până astăzi, 16 martie, Italia a înregistrat peste 1800 de morți și peste 25 de mii de persoane infectate.

„Acum suntem prizonieri în propriile case. Străzile, piețile sunt pustii. Școlile sunt închise. De la o zi la alta apar tot mai multe măsuri noi restrictive. Activează numai farmaciile și magazinele. Ieșim numai în caz de necesitate. La ieșire trebuie să completăm o fișă în care scriem care e scopul pentru care vrem să ieșim. Au rămas deschise numai farmaciile si magazinele alimentare. Ieșim numai în caz de necesitate. Parcă am locuit într-un film, pare o situație ireală”, a punctat profesoara.

TatianaTatiana

La început italienii, cuprinși de panică, au început să ia cu asalt magazinele, treptat însă au început să se conformeze indicațiilor autorităților, să stea acasă. A fost instituită amenda de 206 euro pentru cei care ies din casă fără o justificare serioasă.

„Italienii sunt foarte receptivi. Țin foarte mult la viața lor si a altor persoane. Respectă toate cerințele impuse de autorităților. Și noi, moldovenii stabiliți aici de mulți ani, respectăm întocmai toate cerințele. Situația e mai problematică pentru moldovenii cu pașapoarte biometrice, deci pentru persoanele care îndeplinesc un lucru temporar, deoarece în aceasta situație nu pot sa mai ramână, dar nici sa se întoarcă acasă. De asemenea o problema care a apărut este a persoanelor care îngrijesc de bătrâni. În caz de deces al bătrânei ori a bătrânei, uneori persoanele rămân blocate între două lumi, nici să plece, nici să rămână”, susține Tatiana Safaler.

„Noi, cei din Diasporă, trecuți prin atâtea obstacole, suntem foarte receptivi la aceste situații. Pe rețelele de socializare s-au creat grupuri de voluntariat si multe persoane se arată disponibile să ajute persoanele aflate în situații dificile. În aceste momente grele, gândul ne este la cei de acasă. Suntem îngrijorați pentru situația care s-ar putea crea în RM, unde multe persoane de la sate, dar si bătrânii care nu au acces la noile mijloace de informare, nu conștientizează gravitatea situației. Acum toate țările dezvoltate întreprind măsuri ca să găsească vaccinul. Până atunci mesajul meu pentru cei rămași la baștină e să avem grijă unii de alții, să stăm acasă”, a mai spus Tatiana Safaler.

Noutăţile partenerilor

comentarii: