image
Sursa foto: Jurnal.md / Nadejda Roșcovanu

Seceta din acest an ne lasă fără porumb, floarea soarelui, iar pe unii oameni îi face să-și vândă și animalele de lângă casă

Ne așteaptă vremuri grele. Agricultorii nici nu mai speră că vor avea recoltă de pe lanurile cu porumb sau cu floarea soarelui. În sate, oamenii folosesc apa cu socoteală: doar pentru igienă și în alimentație. Seceta și prețul mic al laptelui îi face chiar pe unii gospodari să-și vândă bovinele de pe lângă casă.

Lipsa precipitațiilor și vremea caniculară au compromis plantațiile de floarea soarelui din raionul Căușeni. Aici plantele nu au nici măcar 50 de centimetri. Agricultorii spun că recolta va fi compromisă sută la sută, nu le-ar salva nici măcar dacă ar ploua zile întregi.

Iar porumbul, care în ceilalți ani la sfârșit de iulie avea o înălțime de peste un metru și jumătate, acum are o înălțime de 50-60 de cm.

În satul Coșcalia, oamenii folosesc apa doar pentru igienă și alimentație. Primăria localității a solicitat populației să folosească apa rațional încă la începutul lunii iunie.

Seceta a pârjolit tot ce era în grădina gospodarilor care acum vor fi nevoiți să cumpere totul de la piață.

În satul Baccealia din Căușeni erau pe vremuri peste cinci sute vaci. Acum numărul lor abia dacă ajunge la o sută. Seceta a uscat imașurile, iar cornutele vin seara acasă flămânde. Din cauza secetei, dar și a prețului infim al laptelui la punctul local de colectare, locuitorii din Baccealia au fost nevoiți să-și vândă animalele.

Mai mult, animalele vin seara acasă flămânde, iar pentru a mulge măcar puțin lapte, gospodarii pregătesc seara hrană adițională pentru ele. Unii însă au fost nevoiți să le vândă.

În Moldova sunt tot putini oameni care vor să dezvolte afaceri în zootehnie. În ultimii 20 de ani, numărul fermelor a scăzut de două ori, iar crescătorii de animale se plâng de costuri mari pentru întreținere și de lipsa forței de muncă. Potrivit Biroului Național de Statistică numărul bovinelor în 2021 a constituit 96 de mii față de 270 de mii în 2020, iar numărul de ovine 400 de mii față de 900 mii. Anual, Republica Moldova importă 30% din necesarul de lapte, 40% din necesarul de unt şi 60 la sută din consumul de caşcavaluri şi brânzeturi.

Noutăţile partenerilor

comentarii: