image
Sursa foto: jurnal.md

O clădire istorică din capitală, lăsată ani la rând să degradeze; Ce spune ministrul Culturii (video)

O clădire veche, inclusă în Registrul monumentelor de istorie și cultură a Chișinăului, a ajuns să fie un pericol public, după ce a fost lăsată ani la rând să degradeze. Acum, construcția de pe strada Dosoftei este aproape în ruine, după ce, recent o parte din fațadă s-a prăbușit. Gestionarul clădirii istorice nu a dorit să discute cu reporterul nostru. Subiectul este cercetat la Agenția de Inspectare a Monumentelor.

Starea actuală a acestei clădiri cu o certă valoare istorică, este o consecință a lipsei de responsabilitate a celor cu putere de decizie. „A ajuns până la ruine”, spune activista civică și consilierul municipal, Anetta Dabija.

ANETTA DABIJA, co-fondator AO „Salvați Chișinăul”: "Probabil că vor urma prescripții și din partea autorităților publice locale, dar nu știu dacă asta pe termen lung rezolva problema în general a patrimoniului construit din Chișinău, pentru că acesta nu este nici primul, nici ultimul caz. Săptămâna trecută am sesizat Agenția de Inspectare a Monumentelor, așteptăm un răspuns. Totodată, am depus și câteva demersuri la Primăria municipiului Chișinău să vedem ce s-a eliberat în acest caz, ce autorizații sunt."

Clădirea este introdusă în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău, dar a devenit acum, din cauza ignoranței, un pericol pentru cei, care trec prin preajmă.

În 2019, clădirea a ajuns în proprietatea unui operator economic. Potrivit paginii oficiale ale Primăriei Chișinău, lotul de pământ din strada Dosoftei 103 este în gestiunea unei societății cu răspundere limitată, numită „OLSOM”. Am încercat să discutăm cu administratorii companiei, dar unul dintre aceștia, Andrei Cazacov, a spus că nu vrea să ne dea detalii.

ANDREI CAZACOV, administrator al companiei: "Nu dau comentarii. Nu sunt la lucru și nu pot să comentez nimic."

Responsabilii de la Pretura Buiucani ne-au spus că la multiple sesizări, proprietarul nu a întreprins măsuri în vederea restabilirii clădirii.

PAVEL MOVILĂ, adjunctul pretorului de Buiucani: "Este o practică des întâlnită în municipiul Chișinău, când unele clădiri, monumente istorice, care nu pot fi demolate, sunt lăsate de izbeliște pentru a fi distruse cu timpul intenționat pentru a elibera locul pentru o ulterioară construcție."

Responsabilii de la Pretură au mai declarat că în urma incidentului din 18 februarie, când o bucată din peretele din față a clădirii s-a dărâmat, au sesizat gestionarii imobilului. Aceștia au asigurat că vor compensa cheltuielile, pe care le-a avut primăria pentru a înlătura pietrele și că nu vor admite o situație similară. Între timp, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a declarat pentru Jurnal TV că situația clădirii din strada Dosoftei 103 este acum în proces de examinare la Agenția de Inspectare a Monumentelor.

SERGIU PRODAN, ministrul Culturii: "Vor fi sancționate nu doar acțiunile, dar și inacțiunile, care duc la deteriorarea, mutilarea și degradarea unui monument istoric. În perioada de până la guvernarea PAS s-au făcut multe năzdrăvănii cu monumentele istorice, nu e singurul caz. Noi acum cercetăm toate aceste lucruri, inclusiv prin transmiterea la Procuratură, la CNA a anumitor dosare."

Potrivit istoricilor, clădirea din strada Mitropolit Dosoftei, 103, intersecție cu strada Mihai Viteazul datează de la sfârşitul secolului al XIX-lea. Arhitectura edificiului este în spiritul stilului neoclasic.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: