image
Sursa foto: Nadejda Roșcovanu

RM nu se va alinia la sancțiunile occidentale împotriva Rusiei; Popescu: Economia, sistemul energetic sunt prea vulnerabile

Republica Moldova nu se va alătura sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei. Despre aceasta a anunțat ministrul de Externe, Nicu Popescu.

„Deciziile de a impune sancțiuni împotriva Rusiei nu sunt decizii simple. Aceste decizii sunt foarte dificile pentru țările mai puternice și mai prospere decât Moldova, cu are au mult mai multe alternative decât Moldova. Din 2014, după anexarea ilegală a Crimeii, în Moldova s-a decis să nu se alinieze la sancțiunile UE, ale SUA împotriva Rusiei. La această etapă susținem această linie”, a declarat Popescu la TV8.

Șeful diplomației de la Chișinău a adăugat că această decizie a fost luată din considerente economice, întrucât economia Republicii Moldova este prea dependentă de legăturile cu Rusia, inclusiv în sectorul energetic.

„Indiferent de limbajul folosit față de Rusia, niciun guvern din 2014 nu a luat măsuri serioase de aliniere la sancțiunile UE. Motivele sunt multiple, inclusiv faptul că societatea noastră, economia, sistemul energetic sunt prea vulnerabile pentru a îngreuna RM în astfel de poziționări”, a spus ministrul de Externe.

Popescu a remarcat că astăzi Chișinăul menține un dialog cu Moscova la nivel tehnic, în principal discuțiile vizează asistența cetățenilor moldoveni care nu se pot întoarce în patrie din cauza situației din Ucraina.

Noutăţile partenerilor

comentarii: