image
Sursa foto: Jurnal.md / Nadejda Roșcovanu

Ultima oră! Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Chicu NU a trecut; PD și PSRM au aplaudat în picioare

UPDATE 18:40 // După ore întregi de dezbateri aprinse, replici acide, îmbrânceli și huiduieli, moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Chicu nu a trecut de Parlament. Pentru demiterea cabinetului de miniștri au votat 46 de deputați ai Platforma DA, PAS, Pro Moldova și cei ai fracțiunii Șor.

Moțiunea nu a fost susținută de deputații PD și PSRM, care au aplaudat în picioare după ce moțiunea a fost respinsă. Nici deputatul independent Alexandru Oleinic n-a susținut moțiunea de cenzură.

ParlamentParlament
ParlamentParlament
ParlamentParlament

UPDATE 17:00 // Deputatul Maria Ciobanu i-a spus premierului Ion Chicu că prin raportul pe care l-a prezentat astăzi „și-a tras un glonte în propriul picior”.

„În prima jumătate a raportului, ați criticat ativitatea unui alt executiv. Spuneți că noi nu dorim demisia Guvernului. Faceți un exercițiu, dați-vă demisia. Ați ironizat pe seama Facebook-ului. Printre altele, sunteți cel mai activ acolo”, a declarat Maria Ciobanu.

„Primesc calificativul și accept ce ați spus”, a răspuns Chicu.

„În urma eșecului legat de coronavirus, în pare parte legat de virusologul Igor Dodon, RM a rămas izolată și e pe listele roșii alte altor țări”, a comentat și Oazu Nantoi.

„Pandemia a lovit în special în bătrâni. Au fost puși în situația fie își cumpără o mască, fie o pâine. Nu știu dacă ași văzut imaginile de la CNAS când bătrânii care stăteau în rânduri o mască de la unul la altul. Ce a înreprins Guvernul?”, l-a întrebat Lilian Carp pe șeful Guvernului.

„Noi am venit cu propunerea să alocăm câte 700 de lei deja a doua oară anul acesta. Dacă o să fim cuminți, mai alocăm până la sfârșitul anuluiu. Atunci ei decid, cumpără măști sau pâine”, a răspuns Ion Chicu.

UPDATE 16:36 // Replici acide între premierul Ion Chicu și Andrian Candu. În timp ce primul l-a acuzat de implicare în furtul miliardului, Candu l-a sfătuit pe șeful Guvernului să caute miliardul „în culioacele de la Cornel”, referindu-se la imaginile în care președintele Igor Dodon este surprins cum primește o sacoșă de la Vladimir Plahotniuc.

„Ascultând raportul Guvernului, parcă vorbeați despre o altă realitate. Ați numărat mai multe pagini, vreau să-l întreb pe ministrul Economiei despre o singură măsură economică întreprinsă în trei luni care să aducă măcar un loc de muncă”, a spus liderul Pro Moldova, Andrian Candu. „Am venit cu un set de măsuri”, a spus ministrul Economiei.

UPDATE 16:20 // Premierul Ion Chicu a declarat în plenul Parlamentului că, la moment, Guvernul nu are o soluție cu privire la redeschiderea grădinițelor.

„Ceea ce am văzut astăzi este o dovadă că acțiunile sunt pur din frustrări personale. În timp ce ne invitați la evenimente epocale și construcții de drumuri electorale pentru Dodon, zeci de familii sunt la limita sărăciei. Nu faceți absolut nimic ca să le ușurați viața părinților. Când aveți de gând să redeschideți grădinițele? De ce în România este posibil, dar la noi Guvernul nu poate formula o soluție clară”, a spus Doina Gherman.

„Este o situație dificilă în privința grădinițelor. Am un copilaș de 4 ani care de câteva luni stă acasă. Dacă aveți un copil, probabil vă gândiți la riscuri. Recunosc că nu avem soluții la etapa actuală”, a menționat Ion Chicu.

UPDATE 16:18 // „Am ajuns să salutăm prezența presei în sală. Suntem în Coreea de Nord? Ar trebui să fie ceva normal”, a comentat liderul fracțiunii PAS Igor Grosu.

Precizăm că presa a fost lăsat în sală la insistența opoziției, dar înainte de aceasta jurnaliștii au fost bruscați de angajații SPPS.

Deputatul PAS Dan Perciun l-a acuzat pe Ion Chicu că Guvernul a lăsat de izbeliște cetățenii și a promovat interesele băncilor, a organizațiilor de microfinanțare și a rețelelor de supermarket. „Au făcut bani pe seama oamenilor”, a spus Perciun. Chicu a respins acuzațiile.

UPDATE 16:13 // Deputatul Platformei DA, Chiril Moțpan, l-a învinuit pe șeful Guvernului că nu a avut o reacție la faptul că presa nu a avut acces în plenul Parlamentului.

„Nimeni nu poate spune că acest Guvern este netransparent. Stă permanent la Jurnal și la alte posturi, de aceea nu ne puteți învinui că nu suntem transparenți”, a fost replica lui Ion Chicu.

UPDATE 16:03 // „Rușine!” au scandat deputații din opoziție la finalul discursului susținut de premierul Ion Chicu. A început sesiunea de întrebări care va dura o oră.

„Constat cu mare regret că prin acțiunile dvs. ruinați economia și trimiteți oameni prin instanțe”, a comentat vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari.

„Aveți un deficit de 18 miliarde de lei. Ați venit cu două programe de așa-zis ajutor pentru agenții economici. De ce acest Guvern și-a permis o risipă de bani de peste 1 miliard de lei când suntem într-o situație astfel de critică?”, l-a întrebat deputatul Platformei DA, Liviu Vovc, pe șeful Guvernului.

„Business-ul are nevoie de suport. Dacă o să discutați cu fisc-ul,o să vedeți că am acordat ajutor agenților economici care deloc nu au avut superprofit. În urma unei asemenea crize nu toate companiile supraviețuiesc. Noi acordăm suport agenții economici cu instrumentele pe care le avem”, a spus Ion Chicu.

„Nu ați pomenit niciun cuvânt despre situația din Zona de Securitate. Au fost repuse în funcțiune schemele de contrabandă, sate întregi au fost izolate”, a menționat Chiril Moțpan.

UPDATE 15:05 // Ședința a fost reluată, iar Chicu își continuă prezentarea raportului. Deși periodic mai este huiduit, spiritele s-au mai liniștit în Parlament.

UPDATE 14:35 // La Parlament s-a anunțat pauză de jumătate de oră după ce discursul premierului Ion Chicu a fost înnăbușit de huiduielile opoziției, iar deputații s-au început a îmbulzi și a se ghionti.

Premierul și-a început raportul cu critici la adresa Maiei Sandu și Andrei Năstase, liderii formațiunilor care au înaintat moțiunea de cenzură, după care a început să disece moțiunea, calificând argumentele din ea drept falsuri.

În timp ce Chicu încerca să-și țină discursul, opoziția a început să-l huiduiască pe premier, scandând în glas: „Mincinosul!” și tropăind din picioare.

La un moment dat spiritele au început să se încingă, deputatul socialist Vasile Bolea și alți socialiști ridicându-se în picioare și apropiindu-se de deputați din opoziție. Ulterior, s-a creat îmbulzează și în sală, dar și la tribuna unde Chicu insista să vorbească în ciuda gălăgiei care îl acoperea. De tribună se apropiase deputatul PAS Igor Grosu, care a fost însă tras de lângă premier de deputatul socialist Vladimir Mizdrenco, între aceștia iscându-se ușoare îmbrânceli.

Până la urmă, speakerul Zinaida Greceanâi a anunțat pauză de jumătate de oră pentru calmarea spiritelor.

„Eu m-am apropiat de doamna președinte a Parlamentului ca să-i spun că ceea ce se întâmplă e provocare. Am rugat să revenim la normalitate. În acest moment au apărut doi apărători ai prim-ministrului. Este o provocare”, a explicat în pauză Igor Grosu incidentul cu Vladimir Mizdrenco.

Urmăriți ședința Parlamentului în direct:

Știrea inițială, ora 14:00 // Parlamentul examinează moțiunea de cenzură înaintată de deputații Platformei DA și PAS.

Decizia de convocare a Parlamentului astăzi a fost luată în această dimineață de Biroul Permanent.

Anunțarea pe ultimă sută de metri a ședinței Legislativului a fost criticată de opoziție, care a calificat-o drept un tertip menit să evite demiterea Guvernului, în situația în care mulți deputați sunt în deplasări în zilele de luni, dar și în condițiile în care în fracțiunea partidului Șor au fost depistați doi deputați cu virusul Covid. Între timp, restul deputaților de la Șor au anunțat că vor veni la Parlament, în ciuda deciziei anunțate de conducerea legislativului, de a interzice accesul deputaților formațiunii în clădirea Parlamentului în cazul în care nu vor prezenta testul negativ la COVID-19.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: