image
Sursa foto: Reuters

China a înregistrat un număr semnificativ mai mare de decese în 2023, după eliminarea restricțiilor „Zero Covid”

China a înregistrat un număr semnificativ mai mare de decese în 2023, după eliminarea restricțiilor “Zero Covid”, la finalul anului 2022. Deși economia sa a crescut cu 5,2%, depășind prognoza oficială, ea este afectată de agravarea problemelor demografice și de o scădere a cererii pe piața imobiliară.

În contextul economic incert, China are și o serie de probleme demografice. Populația țării a scăzut pentru al doilea an consecutiv, ajungând la 1,4 miliarde de locuitori. Concret, s-au înregistrat 11 milioane de decese și 9 milioane de nașteri, scrie Biziday.

Această tendință este mai veche și pare să persiste, pe măsură ce media de vârstă a populației Chinei crește rapid, dar în 2023 număr deceselor a crescut cu 600 de mii, față de o creștere cu 200 de mii pe an în 2021 și 2022. Acest lucru sugerează că stoparea abruptă a politicii “Zero Covid”, în decembrie 2022, după câteva luni de proteste, ar fi putut cauza un număr semnificativ de decese la începutul anului 2023.

Financial Times observă că deși evoluția economiei chineze pare una favorabilă, ea evidențiază o serie de provocări pentru președintele XI Jinping. Guvernul comunist încearcă o relansare economică, cu un pas de creștere mai puternic în 2024, dar se confruntă cu probleme semnificative în domeniul imobiliar, considerat extrem de important.

Biroul Național de Statistică a precizat că investițiile în dezvoltarea imobiliară au scăzut cu 9,6% în 2023, în timp ce prețurile locuințelor noi continuă să scadă. Premierul Li Qiang a declarat că rezultatele economice sunt determinate de faptul că statul s-a concentrat pe “consolidarea motoarelor interne” mai mult decât pe acordarea unor stimulente de dezvoltare. Economiștii sunt însă de părere că factorii de decizie politică ar trebui să facă mai mult pentru a stabiliza piața imobiliară și pentru a stimula consumul.

Astfel, raportarea de unui PIB în creștere cu +5% nu înseamnă cu adevărat mare lucru, având în vedere că el este comparat cu cel din anul 2022, în care China a rămas ultima țară afectată de pademie. Un sondaj Reuters arată că, în realitate, economiștii se așteptau pentru ultimul trimestru din 2023 la o creștere mai mare decât cea obținută și raportată de guvernul de la Beijing, pe fondul scăderii investițiilor private. Dar infrastructura, sau domeniile strategice, precum producția de vehicule și echipamente aerospațiale au înregistrat creșteri mari, de până la +18%.

În ciuda poziției oficiale și a asigurărilor că economia este sub control, experții subliniază că datele privind PIB-ul, împreună cu alți indicatori, arată mai degrabă o economie chineză care se confruntă cu “o creștere în cel mai bun caz moderată, caracterizată de o cerere internă slabă și de presiuni deflaționiste persistente”.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: