image
Sursa foto: Jurnal.md

Opoziția cere recuzarea unui judecător al CC, pe motiv că acesta e rudă cu ministrul care a negociat creditul rusesc

Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, a formulat o cerere de recuzare a judecătorului Curții Constituționale, Eduard Ababei de la participarea la examinarea sesizărilor pe marginea constituționalității Acordului de împrumut cu Federația Rusă Deputatul face trimitere la informațiile apărute în presă, că judecătorul Curții Constituționale Eduard Ababei s-ar afla în relații de rudenie cu ministrul finanțelor, Serghei Pușcuța. Informația respectivă, deși a fost relatată cu mult timp în urmă, nu a fost dezmințită nici de Eduard Ababei, nici de Serghei Pușcuța.

Deputatul menționează că anterior, la ședința Biroului permanent al Parlamentului, spikerul Zinaida Greceanâi, a declarat că anume Serghei Pușcuța, în calitate de ministru al Finanțelor, este persoana care a negociat și a încheiat Acordul de împrumut cu Federația Rusă.

Litvinenco observă că jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului prevede că relația de rudenie a unui judecător cu oricare parte dintr-un proces este un element care face să nu se respecte principiul de ”imparțialitate”.

„Altfel spus nu poate fi considerat imparțial judecătorul care este rudă cu oricare parte a procesului pe care îl judecă. De aceea, dacă informația referitoare la relația de rudenie este veridică, consider că judecătorul Curții Constituționale Eduard Ababei nu poate participa la examinarea sesizărilor pe marginea constituționalității Acordului de împrumut cu Federația Rusă”, a menționat deputatul.

În context, acesta anunță că a formulat o cerere de recuzare a judecătorului Eduard Ababei de la participarea în cadrul acestui dosar, pe care o va depune în ziua când Curtea va decide examinarea dosarului, la începutul ședinței.

Amintim că CC va examina cele trei sesizări referitoare la Acordul de împrumut de la Federația Rusă pe 7 mai, CURENT.

Anteriorul deputatul Platformei Demnitate și Adevăr, Chiril Moțpan, a declarat că Eduard Ababii este în relație de rudenie cu Pușcuță și anume, că acesta este cumnatul actualului ministru al Finanțelor.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: