Într-un comunicat cu un ton foarte agresiv, denunţând „lipsa de integritate” a multor jurnalişti, secretarul de Stat a acuzat sâmbătă o jurnalistă că l-a „minţit”.

Totul a pornit de la un interviu acordat dimineaţă pentru NPR, radioul public american, transmite News.ro.

Interviul a avut drept subiect Iranul, dar jurnalista Mary Louise Kelly a abordat problema Ucrainei, în contextul în care Trump este în prezent inculpat pentru abuz de putere în faţa Senatului american, pentru că a făcut presiuni la Kiev să obţină anchete despre adversarii democraţi.

Mike Pompeo, un susţinător al lui Trump, este acuzat personal că nu a apărat-o pe fosta ambasadoare a SUA în Ucraina, Marie Yovanovitch, destituită din funcţie în primăvară, după ce a fost obiectul unei campanii de denigrare condusă de Rudy Giuliani, avocatul personal al lui Donald Trump.

„Datoraţi scuze ambasadoarei Marie Yovanovitch?”, l-a întrebat jurnalista.

A urmat un schimb de replici tensionate, în care Pompeo a asigurat că "a apărat fiecare responsabil al departamentului de Stat", în timp ce ea întreba, în zadar, cu ce ocazie a apărat-o public pe Marie Yovanovitch.

„Am spus tot ce aveam de spus astăzi. Mulţumesc”, a afirmat sec Mike Pompeo.

Însă povestea nu s-a încheiat aici şi Mary Louise Kelly a povestit vineri seară la NPR. "S-a aplecat, s-a uitat spre mine furios" înainte de a "părăsi încăperea", a explicat ea.

O consilieră i-a cerut apoi jurnalistei să o urmeze în salonul privat al secretarului de Stat, dar fără microfon.

„Era acolo să mă aştepte şi a strigat la mine” timp de zece minute. „Nu a fost încântat că a fost întrebat despre Ucraina", a precizat ea, asigurând că a insultat-o de-a lungul întregii conversaţii.

Potrivit jurnalistei, Mike Pompeo i-a spus: "Credeţi că americanii sunt interesaţi de Ucraina?". Apoi, e le-a cerut consilierilor să-i aducă o hartă a lumii fără numele ţărilor pentru ca ea să-i indice cu degetul unde este situată Ucraina.

„Oamenii vor auzi despre toate astea", a ameninţat secretarul de Stat care în trecut a mai avut conflicte cu jurnaliştii.

În comunicatul său, Mike Pompeo afirmă că jurnalista s-a angajat ca discuţia lor de după interviu să rămână "off the record" şi deci să nu poată folosi nimic public.

Pe de altă parte, potrivit BBC, Kelly afirmă că nu a fost nicio clipă de acord ca interviul să rămână "off the record" şi că a transmis înainte echipei lui Pompeo că intenţionează să-l întrebe despre Iran şi Ucraina.

„Este o ruşine că această jurnalistă a ales să încalce regulile elementare ale jurnalismului şi ale decenţei", a scris el.

Şeful diplomaţiei americane a concluzionat cu o frază plină de ironie lăsând să se înţeleagă că jurnalista nu a fost capabilă să localizeze Ucraina pe hartă. "Este important de notat că Bangladesh nu este Ucraina", a scris el.

NPR a difuzat întregul interviu cu Pompeo, needitat, vineri.