image
Sursa foto: foto simbol

Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia: Optsprezece filme, un laureat - cursa pentru Leul de Aur s-a încheiat

Juriul Festivalului de Film de la Veneţia, prezidat de Cate Blanchett, va decerna sâmbătă prestigiosul premiu Leul de Aur, cu perspectiva de a asista, posibil, la încoronarea unei regizoare, pentru prima dată în ultimii zece ani, relatează agenţia AFP și Agerpres.

Filmul premiat, dintre cele optsprezece aflate în competiţia oficială pentru Leul de Aur, va urma thrillerului psihologic „Joker” regizat de Todd Phillips, laureat anul trecut.

Un an mai târziu, multe s-au schimbat pe Lido în contextul crizei sanitare, însă festivalul a fost menţinut, acesta fiind primul rendez-vous cinematografic important la nivel mondial după luni de izolare.

Competiţia s-a desfăşurat în condiţii de supraveghere atentă, cu măşti obligatorii, controale ale temperaturii şi respectarea distanţei. Potrivit organizatorilor, nu a fost depistat niciun focar de contaminare, iar sărbătoarea a putut continua până în ultima zi. Un semn de speranţă pentru industria cinematografică îngenuncheată de criza sanitară, pentru profesionişti, dar şi pentru cinefili, saturaţi de filme vizionate în streaming în timpul izolării.

Sâmbătă seara, juriul competiţiei oficiale, prezidat de Cate Blanchett, căreia i se alătură, printre alţii, actriţa franceză Ludivine Sagnier şi actorul american Matt Dillon, va decerna premiile.

Selecţia din acest an a fost, la rândul ei, neobişnuită, fiind privată din cauza coronavirusului de marile producţii americane prezente în mod obişnuită la evenimentul de la Veneţia, considerat un prim pas pe drumul spre Oscar.

Ca urmare, au fost proiectate filme de o calitate deosebit de neuniformă, iar recenziile internaţionale sunt împărţite, potrivit unui recensământ întocmit de jurnalul de specialitate Ciak.

Se detaşează în special noul lungmetraj al lui Michel Franco, „Nuevo Orden”, o dramă ultraviolentă lipsită de orice speranţă în care regizorul mexican îşi imaginează ţara plonjând într-o dictatură totalitară.

În cadrul unei selecţii marcate de prezenţa mult numeroasă în comparaţie cu anii precedenţi a regizoarelor, opt în total, o producţie romantică istorică, „The World to Come”, de Mona Fastvold, a fost de asemenea apreciată. Actriţa britanică Vanessa Kirby, una dintre vedetele seriei „The Crown”, interpretează o femeie din America rurală a secolului al XIX-lea, care trebuie să încerce să scape de vigilenţa alimentată de gelozie a soţului său pentru a-şi trăi pasiunea pentru vecina ei (Katherine Waterston).

Într-un gen complet diferit, documentarul „Notturno”, de Gianfranco Rosi, un plonjon estetic şi plin de viaţă într-o zonă de război, între Siria, Irak, Kurdistan şi Liban, ar putea reprezenta o şansă la Leul de Aur pentru cinematografia italiană.

Va fi de asemenea luat în calcul ultimul film prezentat, vineri, foarte aşteptat, drama „Nomadland”, regizat de americana de origine chineză Chloe Zhao, un proiect cu participarea actriţei cu două Oscaruri Frances McDormand în rolul unei femei ruinate de criza financiară, care lasă totul în urmă pentru a trăi în stil nomad.

Pe lângă prestigiosul Leu de Aur, juriul competiţiei trebuie să acorde o serie de alte premii, printre care se numără Coppa Volpi pentru cel mai bun actor şi cea mai bună actriţă, sau Premiul Marcello-Mastroianni pentru cel mai bun debut actoricesc.

Cea de-a 77-a ediţie a Festivalului Internaţional de film de la Veneţia se desfăşoară în perioada 2-12 septembrie.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: