image
Sursa foto: mc.gov.md

Agenția de Stat pentru Protecția Moralității va fi dizolvată din cauza lipsei de eficiență; Guvernul a aprobat lichidarea

Agenția de Stat pentru Protecția Moralității va fi lichidată. O decizie în acest sens a fost aprobată, astăzi, în cadrul ședinței Cabinetului de miniștri. Potrivit proiectului de hotărâre, Agenția nu se încadrează în sistemul legislativ actual și nu deține instrumente legale pentru a-și realiza funcțiile și drepturile, întrucât acestea contravin unor acte normative superioare. O dovadă în acest sens este și raportul de activitate al Agenției, care nu a atins niciun obiectiv din cele propuse.

Agenția de Stat pentru Protecția Moralității se află în subordinea Ministerului Culturii și este menită să asigure protejarea culturii și moralității prin contracararea tendințelor de propagare a pornografiei, sadismului și cultului violenței în lucrările de artă, literatură și mass-media.

Printre drepturile de bază ale instituției se numără exercitarea controlului asupra respectării legislației în vigoare și a convențiilor internaționale, semnate de Republica Moldova, privind protejarea culturii și moralității. De asemenea, Agenția este abilitată să acorde autorizații în baza expertizei preventive pentru persoanele juridice sau fizice, care prestează servicii de difuzare a producției editoriale, a casetelor video și audio cu caracter erotic, dar și pentru cei care prezintă programe distractive cu elemente de striptease în localuri publice sau care dețin „sexshop”-uri.

Întrucât, după înființarea Agenției, nu au fost operate modificările corespunzătoare în legile și normele complementare, realizarea obiectivelor instituției a fost contrară legislației.

Odată cu dizolvarea Agenției de Stat pentru Protecția Moralității, Direcția Arte și Industrii Creative a Ministerului Culturii își va intensifica activitatea pe segmentul moralității.

Agenția pentru Protecția Moralității are, în prezent, 4,5 unități angajate. Bugetul alocat instituției pentru anul 2022 a constituit 959 600 mii de lei. Din mijloacele financiare neutilizate, vor fi acoperite cheltuielile de disponibilizare. În acest sens, Ministerul Culturii va mări efectivul instituției cu 5 unități necesare, care vor fi angajate prin concurs.

Noutăţile partenerilor

comentarii: